CIJELI SVIJET NUDI POMOĆ U OBNOVI! Tužitelj: Nema znakova da je požar u Notre-Dameu podmetnut

Požar u pariskoj katedrali Notre-Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam sati vatrene stihije, objavili su pariski vatrogasci, prenosi Hina.

Vatra, koja je buknula u ponedjeljak u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.

Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

‘Najgore je izbjegnuto’

„Najgore je izbjegnuto“, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći.

Najavio je pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture.

„Nastavit ćemo paziti na sve preostale džepove vatre i hladiti područja koja su još uvijek vruća, poput okvira drvenih greda“, izjavio je glasnogovornik vatrogasne postrojbe u ranim jutarnjim satima.

Emmanuel Macron je pohvalio napore stotina vatrogasaca koji su uspjeli spasiti fasadu i glavni dio građevine od potpunog razaranja EPA

Macron je kasno sinoć izjavio da će francuski narod obnoviti katedralu.

Francuski predsjednik je pohvalio napore stotina vatrogasaca koji su uspjeli spasiti fasadu Notre-Damea i glavni dio građevine od potpunog razaranja.

Državni sekretar ministarstva unutrašnjih poslova Francuske Laurent Nunez izjavio je danas da je otklonjena opasnost od daljeg širenja požara u katedrali, ali da se ipak strahuje kakve je posljedice požar ostavio na konstrukciju zdanja.

Kako je rekao on, opasnost od požara je uklonjena, ali ostaje da se vidi da li je konstrukcija odoljela vatri.

Tusk: Simbol onoga što povezuje Evropu

On je rekao da će se danas sastati stručnjaci koji će utvrditi da li je struktura katedrale stabilna i da li vatrogasci mogu unutra da nastave svoju misiju.

Uz opasku da je požar potpuno ugašen, portparol pariske vatrogasne službe rekao je da službe za vanredne situacije trenutno „nadgledaju eventualno pomejranje strukture i gase tinjajuće ostatke“.

Iz kancelarije pariskog tužilaštva je saopšteno da, bar za sada, isključuju mogućnost da je podmetnut ili da požar ima veze sa motivima povezanim sa terorizmom.

Nekoliko policijskih izvora otkrilo je da se istraga vodi pod pretpostavkom da je vatra bila nesretan slučaj. 

Vatrogasci koji su ušli u zapaljenu katedralu spasili su mnoge dragocjenosti, rekao je ministar ministar kulture Franck Riester, iako je dio slika ostao unutra i prijeti im oštećenje zbog dima i vode.

Službe za vanredne situacije nadgledaju eventualno pomeranje strukture i gase tinjajuće ostatkeEPA

Predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk pozvao je danas zemlje članice EU-a da pomognu Francuskoj u obnovi Notre-Damea, ističući da je ta katedrala u Parizu simbol onoga što povezuje Evropu.

Tusk je naveo da požar u Notre-Dameu podsjeća Evropljane „koliko možemo da izgubimo“.

„Ovdje je riječ o nečemu većem od materijalne pomoći. Požar u Notre-Dameu nas je osvijestio da nas nešto važnije i dublje vezuje od ugovora“, kazao je evroposlanicima Tusk.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani pozvao je evroposlanike, na sastanku u Strasbourgu, da svoju dnevnicu izdvoje za obnovu katedrale

Pomoć ponudio i Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin je Francuskoj ponudio pomoć „najboljih ruskih stručnjaka“ za obnovu katedrale.

Ruski lider je uputio pismo podrške Emmanuelu Macronu i cijelom francuskom narodu.

„Notre-Dame je historijski simbol Francuske, neprocjenjivo bogatstvo evropske i svjetske kulture i jedno od najvažnijih mjesta kršćanske vjere”, navodi se u Putinovom pismu.

(Global CIR/AJB/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj