DODIK I DŽAFEROVIĆ SA POTPREDSJEDNIKOM TURSKE! Članovi Predsjedništva prihvatili Erdoganov poziv za zvaničnu posjetu

Predsjedavajući Prеdsјеdništvа BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili su danas potpredsjednika Republike Turske Fuata Oktaya. Na marginama SBF-a ranije danas Oktay se sastao i s liderom SDA i predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakirom Izetbegovićem.

Slikovni rezultat za Dodik i Džaferović primili potpredsjednika Turske Fuata Oktaya

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici prihvatilo poziv prеdsјеdnikа Rеpublikе Тurskе Redžepa Tajipa Erdogana za zvаničnu pоsјеtu predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH Тurskој 2. maja 2019. gоdinе.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili su danas potpredsjednika Republike Turske Fuata Oktaja (Oktay).

Članovi Predsjedništva BiH upoznali su potpredsjednika Oktaja da je BiH iznašla konsenzus o sveobuhvatnoj trasi autoputa Sarajevo – Beograd i tom prilikom zahvalili na spremnosti Republike Turske da pomogne da se ova dva grada što prije povežu izgradnjom prometnice, kroz finansiranje turske strane i zainteresiranost turskih građevinskih kompanija da se uključe i brzo obave izgradnju.

Potpredsjednik Turske Oktay sastao se s Izetbegovićem u Sarajevu
Oktay se ranije sastao sa Izetbegovićem/Foto: AA

Članovi Predsjedništva BiH su podsjetili visokog gosta da su državne institucije BiH odmah, nakon pokušaja vojnog udara u Republici Turskoj, izrazile svoju punu podršku legitimno izabranim institucijama vlasti te zemlje, izražavajući istovremeno žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života. Dodatno, zahvalili su potpredsjedniku Oktaju za odluku vlade Republike Turske da odobri bescarinski uvoz 15.000 tona mesa i mesnih prerađevina iz BiH, što se tretira kao pomoć BiH nakon poplava iz 2014. godine.

Na sastanku je konstatirano da su najvažnije oblasti bilateralnih odnosa dvije države pravno uređene i definirane, a da je u narednom periodu potrebno izvršiti ratifikaciju preostalih ugovora i pristupiti njihovoj punoj implementaciji.

U tom kontekstu potpredsjednik Oktaj je potcrtao da Turska i dalje stoji pri kvoti za uvoz bh. mesa te da što prije želi da vidi ratifikaciju revidiranog Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, zahvaljujući kojem bi trgovinska razmjena između dviju prijateljskih zemalja ubrzo mogla dostići obim viši i od milijardu američkih dolara, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Sastanku je, u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj