ROBOT ‘COLOSSUS’ SPAŠAVAO NOTRE DAME! Doslovice je “zalio” unutrašnjost katedrale, čija je temperatura odmah spala

Da bi  odredili rizike i opasnosti ulaska u zapaljenu katedralu Notre Dame, pariski vatrogasci su se poslužili tehnikom te uputili su robota Colossusa u unutrašnjost drevne  građevine.

Daljinski upravljan i priključen na sigurnosnu traku, 160 cm dug aparat koji liči na mali tenk, brzo je pokrenuo svoj vodeni top. Doslovice je “zalio” unutrašnjost katedrale, čija je temperatura odmah spala.

Colossus je već dvije godine u službi pariske vatrogasne brigade i često je u akciji. Težak 500kg posjeduje osmočasovnu autonomiju pa su mu povjerene brojne misije. Spašava ranjene i prikuplja različita video  obavještenja, a podešen je i za uspinjanje i stepenicama.

Piše: Džana Mujadžić

Poznatiji, manje spektakularan, ali također veoma poduzetan i efikasan je i dron, koji još nema ime. Upotrijebljen je u sklopu dispozitiva određivanja štete i kontrole požara. Kamera koju posjeduje, dozvolila je snimanje vanjskih posljedica vatre, odmah dostavljenih u komandantni štab protiv požara.

Zahvaljujući njegovoj sposobnosti fotografisanja, vatrogasci su u detalje odredili prioritete djelovanja i usmjerili cijevi sa vodom na prava žarišta, inače nevidljiva ljudskom oku:

-Ovaj način snimanja operacija bio je “pogled” spasilačkih ekipa na zemlji – objasnio je Grégory Allione, predsjednik francuske nacionalne Federacije vatrogasaca.

Dva dana nakon požara, skupljeno je vise od milijardu eura za obnovu Notre Dame, a sve crkve Francuske su dugo zvonile u 18 sati i 50 minuta.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj