SVJETIONIK 72. IZDANJA: Agnès Varda na posteru Festivala u Cannesu

Prizor je neočekivan ali zanimljiv: mlada žena na ramenima tehničara kao obješena za kameru koja djeluje kao da ce je absorbirati. Rediteljica od 26 godina snima prvi film.

Fotografija iz 1954. godine, snimljena u četvrti La Pointe Courte u Sèteu, pokazuje i veličanstvenu svjetlost ljeta. Glumci Silvia Monfort i Philippe Noiret zaljubljeno se šetaju pored ribara, žena koja radi teške poslove, razigrana djeca i maca-lutalica…

Prethodnica Novog vala

Prirodni dekor, ležerna kamera i smiješna oprema. Agnès Varda, fotografkinja čuvenog Jeana Villara, je sa ostvarenjem Pointe Courte, projiciranim u dvorani na Antibima, za trajanja čuvenog festivala 1955. godine, pokazala osobenosti nove filmske umjetnosti, čija će biti jedina predstavnica.

Piše: Džana Mujadžić

Poput manifesta, fotografija sa  snimanja pokazuje univerzum nedavno preminule, oskarom nagrađene cineastice, ističući strast, hrabrost, razigranost… “Začini” koje će Agnès Varda neprestano dodavati svom nezavisnom i slobodnom načinu shvatanja sedme umjetnosti.

Šezdeset pet godina kreativnosti, eksperimentiranja, što kao i Festival, koji svake godine slavi vizije  koje pokazuju nadarenost, usuđujući se uzdići, ali i podsjetiti.

Varda  je zadovoljno isticala: „Ja sam žena-rediteljica, dakle cineastica.“

Svjetionik 72. Izdanja festivala

 Često je u Cannesu predstavljala svoja ostvarenja, čak 13 puta u  glavnom programu. Bila je članica zvaničnog žirija dugometražnih fikcija 2005. i presjedavala žirijem “Zlatne kamere” 2013. godine.

Dva proljeća kasnije, kada je dobila Počasnu palmu, pomenula je ‘istrajnost i otpornost koje su joj značajnije od počasti. Sve ih je  posvetila ‘inovirajućim i hrabrim cineastima, koji najprije stvaraju originalna djela, fiktivna ili dokumentarna’.

Fillmovi Agnès Varde su avangardni, posvećeni pučanstvu, originalni i univerzalni.Visoko na posebnoj piramidi, rediteljica koja posmatra plažu poznatog ljetovališta, vječno mlada, bit će svjetionik 72. izdanja, u svijetu čuvene smotre svjetskog filma.

Montažu i maketu je ostvarila dizajnerca Flore Maquin.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj