‘MALI RUSI’ IZ MANJEG ENTITETA! ‘Ulazak BiH u NATO značio bi nestanak RS-a’

Neki od razloga za neulazak bh. entiteta Republike Srpske, odnosno BiH, u NATO su nestanak RS-a, nestanak dejtonske BiH, mogućnost da se Srbi, s obzirom na maticu Srbiju koja je vojno neutralna, nađu na dvije strane fronta, kao i gubitak Rusije kao najvećeg saveznika Srba, rečeno je na tribini „Zašto Srpska neće u NATO”.

"Ulazak BiH u NATO značio bi nestanak Srpske"

U uvodnom obraćanju, šef Predstavništva bh. entiteta Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da bi ulazak Bosne i Hercegovine u NATO značio i nestanak RS-a dodajući da se kao jedan od uslova za ulazak BiH u NATO spominje i prijenos vlasništva vojne imovine sa entiteta na BiH, prenosi Tanjug.

„To bi praktično značilo prijenos dijelova teritorije Republike Srpske na BiH samo do trenutka ulaska BiH u NATO, a već samim činom ulaska BiH u NATO ta teritorija bi postala teritorija te zapadne vojno-političke alijanse”, rekao je Cicović.

Bošnjaci nas žele disciplinovati vojnom silom

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Aleksandar Vranješ naveo je da se davno razvila teza među bošnjačkom elitom da je jedina garancija za opstanak BiH članstvo u NATO.

Očigledno bošnjačka politička elita na čelu sa SDA vidi disciplinovanje Republike Srpske jedino uz prijetnje silom, nikako uz politički dogovor”, rekao je Vranješ i dodao da svako dalje insistiranje prema NATO integracijama dovodi u pitanje opstanak dejtonske BiH.

Profesor Nenad Kecmnanović kazao je da ne postoji nijedan razlog zašto bi entitet RS trebao da se priključi NATO-u, dok zna bar desetak zašto to ne bi trebalo uraditi.

Kako je naveo, prvo Srbi u RS-u su prema svim istraživanjima protiv toga, a kao drugo ulazak RS-au NATO naspram vojne neutralnosti matice Srbije otvara mogućnost da se Srbi nađu sa dvije strane fronta.

„Kao članica NATO-a u obnovljenom Hladnom ratu na ivici vrućeg, RS bi postala neprijatelj prijateljskoj Rusiji”, kaže Kecmanović.

Lazanski: BiH neće dobiti ništa ulaskom u NATO

Novinar Miroslav Lazanski ističe da BiH ništa ne bi dobila ulaskom u NATO, koji ocjenjuje kao izrazito antiruski vojni savez.

„Ulazak u tu organizaciju ne bi bio racionalan potez, ni politički, ni ekonomski”, kazao je Lazanski.

Politikolog Aleksandar Pavić naveo je da NATO ugrožava srpsku državnost i nudi jedino militarizam, unilateralizam, gaženje međunarodnog prava i gušenje slobodnih medija i slobode izražavanja.

Profesor Darko Tanasković, bivši ambasador Srbije u Unesku, kazao je da Srbija i RS, bez obzira na različit međunarodni položaj, moraju imati usklađeni pristup realnosti NATO-a na Balkanu i uopšte.

Prema njegovim riječima, NATO kao jedino potencijalno ugrožavanje bezbjednosti svojih članica vidi od strane Rusije.

„Rusofobija je bila i ostala najsnažniji motiv za ulaženje pod NATO kišobran bivših istočnoevropskih i nekih balkanskih država. Srbima, ne samo da ne prijeti nikakva opasnost od Rusije, veće je sasvim suprotno, Ruska Federacija najvažniji srpski saveznik na međunarodnom planu, uključujući kontekst bezbjednosnih pretnji i rizika”, rekao je Tanasković.

Naravno, nijedan govornik nije naglasio kako je odlučivanje o pristupanju NATO-u pitanje za koje nije nadležan entitetski nivo, te da je upravo Dodikov SNSD potpisom Radmanovića, usvojio dokument u kojem stoji da je strateški cilj BiH ulazak u NATO.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj