MOŽE LI POSTIDJETI NAŠE HODŽE?! Papa će uoči Uskrsa tradicionalno oprati noge zatvorenicima

Papa Franjo u četvrtak će uoči Uskrsa tradicionalno obaviti obred pranja nogu dvanaestorici zatvorenika u kaznionici pored Rima.

Pope Francis wash the feet of a dozen inmates for Holy Thursday at Rebibbia prison in Rome , Italy on April 2, 2015. The 12 inmates selected to represent the 2,100 prisoners were from Italy, Nigeria, Congo, Ecuador and Brazil.The washing of the feet is a pre-Easter ritual designed to show willingness to serve others. Francis has revolutionized the rite by performing it on women and non-Catholics as well, when Vatican rules call for it to be a male-only affair., Image: 236300519, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca Press

Simbolična je to gesta koja je sjećanje na Isusovo pranje nogu dvanaestorici apostola na posljednjoj večeri. Čin je to najveće skromnosti i poniznosti.

– Bit će to poticajno za svakog od zatvorenika – vjernika ili ne – rekao je Franco Diamante, zatvorski kapelan u kaznionici Velletri.

Predviđeno je da papa Franjo u zatvor stigne oko 16.30 sati i ostane dva i pol sata kako bi stigao pozdraviti osoblje kaznionice i zatvorenike, služiti misu i zatvorenicima tijekom nje obredno oprati noge.

Četvorica Talijana, dvojica Filipinaca, dva Marokanca i po jedna osoba iz Moldavije, Kolumbije, Nigerije i Sijera Leonea izabrani su za sudjelovanje u tome. U skupini je osam katolika, dva muslimana, jedan pravoslavac i budist, objavio je Vatikan.

Kaznionica je otprilike 50 kilometara udaljena od Vatikana.

Franjo ima običaj obilježavati Veliki četvrtak izvan tradicionalnih crkvenih zdanja kako bi bio bliže ljudima u teškim situacijama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj