ZA BERLIN JE TO PITANJE DAVNO RIJEŠENO: Njemačka odbila zahtjev Grčke za reparaciju

Njemačka vlada danas je odbacila nove zahtjeve Grčke za reparaciju štete iz Drugog svjetskog rata, koje su usvojene u grčkom parlamentu.

Stav njemačke vlade po ovom pitanju je nepromijenjen. Pitanje njemačkih reparacija, kako pravno, tako i politički, definitvno je riješeno“, izjavio je portparol nemačke vlade Stefen Zajbert, prenosi portal A1on.

On je objasnio da je Njemačka svjesna historijske odgovornosti, ali da je pitanje isplate vojne odštete za Berlin riješeno.

“Mi smo svjesni krivice i velike nepravde koju su Njemačka i Nijemci učinili tokom nacionalsocijalizma u Grčkoj. I zbog toga težimo sa Grčkom, članicom Evropske unije i eurozone, da imamo dobre odnose i ostanemo prijatelji i partneri”, istakao je Zajbert.

Berlin se poziva i na takozvani “dva plus četiri sporazum” iz 1990. godine koji su potpisali dvije njemačke države i četiri okupacijske sile iz Drugog svjetskog rata, čime je pravno definisano njemačko ujedinjenje. Ovim sporazumom, koji je, prema Berlinu, prihvatila i Grčka, odbacuje se odgovornost Njemačke za reparacije iz Drugog svjetskog rata.

Osim Grčke, nedavno je i Poljska zahtijevala isplatu reparacije od strane Njemačke u iznosu od 800 milijarde eura.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj