ZA PERIOD OKUPACIJE TOKOM DRUGOG SVJETSKOG RATA: Grčki parlament usvojio preporuku za traženje ratne odštete od Njemačke

Parlament Grčke sinoć je usvojio preporuku vladi te zemlje da od Njemačke traži isplatu ratne odštete za period nacističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata.

Slikovni rezultat za Grčki parlament

Riječ je o preporuci kojom se od grčke vlade traži da podnese zvanični zahtjev za naplatu ratne odštene za stradanje ljudi i uništavanje imovine tokom nacističke okupacije.

Protiv preporuke glasala je radikalna desničarska partija Zlatna zora.

Zastupnicima se uoči glasanja obratio grčki premijer Aleksis Tsipras koji je kazao da Grčka ima pravo na naplatu ratne štete od Njemačke te je najavio da će od zvaničnog Berlina to tražiti i u pisanoj formi.

“Zahtjev za naplatu ratne štete ne smatramo nekom vrstom pandama kreditima koje su nam evropski saveznici dali tokom ekonomske krize. To je naša historijska i moralna obaveza“, kazao je Tsipras.

Grčki parlament je izvještaj o šteti tokom nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu izradio prije tri godine. Za odštetu porodicama stradalnika i materijalnu štetu Grčka će tražiti blizu 300 milijardi eura. Uporedo s tim, Grčka će tražiti i povrat umjetnina koje su iz te zemlje otuđene za vrijeme rata.

Njemačka strana odbacuje zahtjev za nadoknadu štete iz rata koji je završen prije više od sedam decenija. Berlin tvrdi da je 1960. godine platio 115 miliona njemačkih maraka ratne odštete i da je time ta tema s pravnog aspekta zatvorena.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj