IZBORI U INDIJI: Odsjekao sebi prst nakon što je glasao za pogrešnu stranku

Indijac Pavan Kumar odsjekao je sebi prst, isfrustriran zbog toga što je na opštim izborima glasao za pogrešnu stranku, javio je portal “Times now news”.

Incident se dogodio na biračkom mjestu u Bulandsharu u indijskoj državi Utar Pradesh. U video-snimku objavljenom na “Twitteru”, koji je šokirao javnost, Kumar je rekao da je odsjekao prst jer je glasao za pogrešnog kandidata.

Kumar je pristalica Stranke Bahujan Samaj (BSP), koja ima tvrdokorne pristalice u nižoj društvenoj kasti. Indijac je pritisnuo pogrešno dugme na glasačkoj mašini i glasao za kandidata Stranke Baratija Janata (BJP).

Kumar je brzo prevezen u bolnicu, gdje mu je pružena pomoć, nakon čega je pušten kući, prenio je “Sputnik”. U Indiji se glasa otiskom prsta, napravljenim takozvanim “mastilom časti”, kojim se sprečava višestruko glasanje.

Kumar se vjerovatno odlučio na ovakav potez kada je shvatio da ne može ispraviti grešku. Drugi od ukupno sedam krugova izbora u Indiji održan je juče u 11 indijskih država i na još jednoj teritoriji. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj