STANJE U LIBIJI SE NE SMIRUJE: Rakete tutnjale samo dan nakon Trampova poziva

Borbe na ulazu u Tripoli su se udvostručile nakon što su snage vjerne vladi nacionalnog jedinstva (GNA) najavile “fazu napada” na postrojbe maršala Khalifa Haftarakoje pokušavaju osvojiti libijsku prijestolnicu.

Ujutro su dobili zapovijed

Postrojbe Libijske nacionalne vojske (LNA) maršala Haftara, pokrenule su 4. travnja ofenzivu protiv GNA, koju vodi Fayez al-Sarraj i jedina vlada koju priznaje međunarodna zajednica.

Nekoliko dana su pozicije bile zamrznute u južnom predgrađu Tripolija. Nakon zadržavanja napredovanja LNA, “krenuli smo u napad”, rekao je u subotu Mustafa al-Mejii, glasnogovornik vojne operacije GNA. On je precizirao da su rano ujutro dobili zapovijed da krenu u napad i zauzmu teren.

Tramp telefonirao s Haftarom

Taj protunapad zbiva se dan nakon što je Bijela kuća obznanila da je predsjednik Donald Tramp u ponedjeljak telefonski razgovarao s Haftarom o “zajedničkom stajalištu libijske tranzicije prema demokratskom i stabilnom političkom sustavu”.

Njih dvojica su razgovarali o “potrebi postizanja mira i stabilnosti u Libiji”, navela je Bijela kuća i dodala da je američki predsjednik priznao “bitnu ulogu maršala Haftara u borbi protiv terorizma i za osiguranje naftnih izvora Libije”. Tijekom jutra su u nekoliko četvrti Tripolija odjekivale teške detonacije raketa i granata.

Komentiraj