NAKON PROGLAŠENJA POBJEDE! Zelenski: Moj prvi zadatak – oslobađanje vojnih zatvorenika

Komičar Volodimir Zelenski izjavio je večeras da će njegov prvi zadatak kao novog predsjednika Ukrajine biti da obezbjedi oslobađanje vojnih zatvorenika koji se nalaze u pritvoru u istočnoj Ukrajini i Rusiji.

Volodimir Zelenski Ukrajina. EPA - STEPAN FRANKO

“Zadatak broj jedan za nas je povratak svih zatvorenika, svih ratnih talaca, naših mornara”, rekao je novinarima Zelenski koji je, prema izlaznim anketama, ubjedljivo pobijedio Petra Porošenka na predsjedničkim izborima.

U Rusiji se u zatvoru nalaze 24 ukrajinska mornara od novembra prošle godine, kada je ruska obalska straža zaplijenila tri ukrajinska broda dok su prolazila Kerčkim moreuzom, podsjeća AP.

Poslije objavljenih izlaznih anketa, prema kojima je osvojio 73 odsto glasova, a Porošenko samo 25, Zelenski je poručio Ukrajincima: “Obećavam, nikada vas neću izneveriti”.

Zelenski je rekao da “iako još uvek nije predsjednik, može da govori kao građanin Ukrajine”, sugerišući da njegova ubjedljiva pobjeda može da posluži kao model za druge bivše sovjetske države koje žele da se pokrenu iz “okoštale” politike.

“Svim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza – pogledajte nas. Sve je moguće”, istakao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik ima značajna ovlaštenja kada je u pitanju bezbjednost, odbrana i spoljni poslovi zemlje, navodi BBC.

Rojters konstatuje da Ukrajina uplivava u nepredvidive političke vode nakon što su ankete pokazale da je Zelenski, koji nema političkog iskustva, odnio ubjedljivu pobjedu.

Pobjeda Zelenskog sa tolikom razlikom predstavlja gorak udarac za Porošenka koji je na vlasti od 2014. godine.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj