SERGE IBAKA: Kao beskućnik spavao na ulicama Konga pa postao zvijezda NBA lige

Životna priča jednog od najboljih defanzivaca NBA lige zaista je potresna, ali ipak sa sretnim završetkom. Serge Ibaka rođen je u glavnom gradu Konga Brazzavilleu, 18. septembra 1989. godine. Njegovi roditelji su bili košarkaši pa se od malih nogu Serge družio s košarkaškom loptom.

Život na ulicama Konga

Sve je bilo idilično. Serge je, kao i sva djeca iz njegove ulice, vrijeme provodio na košarkaškom terenu, a s loptom je odlazio i u svoj mali krevet u trošnoj kućici u kojoj je živjela njegova porodica.

Bezbrižno djetinjstvo i igra loptom prekinuta je građanskim ratom u Kongu. Nažalost, Serge ostaje bez majke, a oca su mu zatvorili i držali kao političkog zatvorenika.

Nakon što se njegova baka preselila u drugi grad, brigu o njemu preuzeli su ujaci, ali tu počinje pakao. Ujaci su ga izbacili na ulicu, da se sam snalazi za život. Ibaka je sa samo dvanaest godina čistio prašnjave ulice Brazzavilea i krečio zidove. Danju je naporno radio, a noći provodio na klupama i u parkovima.

No, nije odustajao ni u tim teškim godinama. Ustajao je u četiri sata i prije posla trčao pa potom igrao košarku. U njemu se nikada nije ugasila želja da jednog dana postane poznati košarkaš.

San postaje stvarnost

Dok je boravio u košarkaškim kampovima u Kongu, jedan skaut uočio je visokog Sergea i ponudio mu da ode u Francusku. Lovci na talente su prepoznali košarkaša u njemu. Serge je tada imao sedamnaest godina i znao je da ovu priliku ne smije propustiti.

Iz Francuske odlazi u Španiju i potpisuje ugovor za L’ Hospitalet, tim koji se takmičio u drugoj ligi. Ibaka je već u prvoj sezoni imao prosjek 10,2 poena po susretu i 2008. godine draftuju ga Seattle Supersonicsi. Amerikanci su taj nebrušeni dijamant ostavili još koju godinu da se usavršava u Španiji, gdje igra za Manresu, ali i pobjeđuje u takmičenju zakucavanja u finalu ACB lige.

Seattle je u međuvremenu postao Oklahoma City Thunder, ali Ibaku nisu zaboravili. U sezoni 2009/10. Ibaka odlazi u Oklahomu gdje započinje prvu sezonu u NBA ligi. Iako je igrao samo 18 minuta po susretu, Ibaka bilježi impresivne brojke od 6,3 poena po susretu, 5,4 bloka i 1,3 blokade po meču. Ibaka nije znao engleski jezik, a mnogo mu je pomogao saigrač Moses Ehambe. Nakon ljetne lige, odlučuje naučiti engleski jezik i uspijeva. Trenutno zna lingalu, francuski, engleski, katalonski i španski jezik.

Dok je krčio put prema zvijezdama, u Kongu su se dešavale neke stvari koje su se krile od njega. S prijateljicom, koju poznaje još iz škole, Ibaka je dobio dijete. Da je ona trudna i da je rodila kćerku on nije znao. Njegov otac je donio odluku da mu se to ne govori dok dijete ne napuni tri godine, jer bi to utjecalo na karijeru koju je gradio preko Atlantika.

Serge je u početku bio veoma ljut kad su mu javili da ima kćerkicu, ali je vremenom shvatio da ne treba žaliti za periodom koji je prošao, već da u budućnosti želi svom djetetu pružiti sve što poželi.

U ljeto Ibaka postaje naturalizirani državljanin Španije i stječe pravo igranja za Crvenu furiju. Sa selekcijom Španije osvaja zlato na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, a potom i srebro na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Najbolje od njega NBA liga vidjela je 2012. godine, kada u prosjeku postiže 13,2 poena po meču, a treći put zaredom postaje najbolji defanzivac godine. Tokom igranja za Oklahomu tri puta je bio i najbolji bloker lige, a svoju ekipu vodio je i do finala, no prsten nisu uspjeli osvojiti.

Nakon sedam godina igranja za Oklahomu, odlazi u Orlando, a potom u Toronto čiji je i sada član s prosjekom 14,8 poena po meču.

Nikad nije zaboravio svoju zemlju

Ibaka nikada nije zaboravio odakle je došao. Devet godina igranja u NBA ligi omogućilo mu je da velike stvari radi i izvan parketa. Član je brojnih organizacija koje pomažu djeci Republike Kongo i Demokratske Republike Kongo, u kojoj je rođena njegova majka.

Osim toga, Serge je osnovao Fondaciju Serge Ibaka i član je UNICEF-a, te tako pomaže djeci bez roditelja.

Ibaka je materijalno osiguran i vlasnik je brojnih nekretnina u Kongu i Španiji. Kada dođe u svoje naselje, uvijek pomaže ljudima koji ga zaustavljau na ulici ili u barovima. Ibaka je uvijek govorio da treba opraštati i biti dobar čovjek, a da to on i jeste potvrđuje činjenica da je preuzeo brigu o starim ujacima koji su ga kao dijete izbacili na ulicu.

Serge Ibaka idol je mladih u Kongu i svi žele krenuti njegovim putem do uspjeha, iako je on trnovit i pun zamki. Samo oni najuporniji nikada neće odustati. Takav je bio i Serge Ibaka, afrički lav koji je opstao na prašnjavim ulicama rodnog grada i otišao u svijet u potrazi za boljim.

Ibaka je svoju sreću pronašao i nagrađen je za sve ono što je jedan mršavi tinejdžer podnosio na svojim leđima, nagrađen je jer je kao veliki talenat upornim radom postao jedan od najboljih igrača NBA lige. No, prije svega, nagrađen je boljim životom, jer je Serge Ibaka najprije – dobar čovjek.

(Global CIR/Hayat)

Komentiraj