OPSADNO STANJE KOD LAKTAŠA: Likvidacija biznismena na noge digla policijski i politički vrh RS-a, na terenu antiteroristička jedinica MUP-a…

Direktor policije RS Darko Ćulum i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, te Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, stigli su u Glamočane kod Laktaša, gdje je sinoć brutalno likvidiran Slaviša Krunić.

Podsjećamo, on je ubijen sinoć na ulazu u svoje porodično imanje. Tom prilikom smrtno su stradali i Krunićev tjelohranitelj, kao i jedan napadač. Krunić je zadobio teške povrede vitalnih organa i prebačen je u drugi automobil kojim su ga odvezli u UKC RS gdje je preminuo.

U mjestu Jablan kod Laktaša stanje je opsadno. U zraku je i helikopter, na mjesto događaja stigli su i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS.

Krunićeve ubice prišunjale se pješke, koristili pancirne metke

U likvidaciji Slaviše Krunića koja se dogodila noćas ubice su koristile pancirne metke, saznaje Srpskainfo. Izvor iz istrage navodi da su ubice pješke došle do imanja Krunića a da ih je saučesnik čekao u automobilu u Jablanu koji je udaljen nekoliko stotina metara od mjesta zločina.

Izrešetani džip Krunića i dalje je pred kućom, a u toku je uviđaj. Na mjestu obračuna pronađeno je više desetina čauhra.

Ko je bio Željko Kovačević, ubijen tokom likvidacije Krunića

Banjalučanin Željko Kovačević Strijelac (42) iz Banje Luke ubijen je sinoć u toku likvidacije Slaviše Krunića u Glamočanima na području općine Laktaši.

Kovačević je odranije poznat policiji. Prema saznanjima ATV-a, hapšen je u akciji “Strijelac” zbog optužbi za provale i krađe na području Banje Luke.

Odslužio je i 11 godina zatvora zbog razbojništva, a Interpol iz Zagreba za njim je raspisao potjernicu zbog pokušaja ubistva i pljačke.

Željko Kovačević optužen je i da je od vlasnika poznate banjalučke ćevabdžinice “Kod Muje” Amira Smailagića na ime zelenaških kamata na datu pozajmicu iznudio 24.800 KM, prenosi Glas Srpske.

Optužnicu protiv njega, koja ga tereti za zelenaštvo, nedavno je podiglo banjalučko Okružno javno tužilaštvo, a potvrdio Osnovni sud u Banjoj Luci.

Prema optužnici, Kovačević je u januaru prošle godine Smailagiću pozajmio 24.000 maraka, ali tom prilikom nisu precizirali način kako će novac biti vraćen.

– Kovačević je na ime pozajmice Smailagiću prvo dao 5.000 eura, zatim 3.000 i na kraju još 4.000 eura. Prilikom treće isplate rekao mu je da mu svakog desetog u mjesecu mora isplaćivati kamatu od 20 posto od pozajmljene glavnice, odnosno 4.800 KM – navedeno je u optužnici.

Dodaje se da mu je Smailagić tada isplatio 4.800 maraka, a zatim mu je u ime kamate davao po 5.000 KM od marta do septembra 2015. godine.

– Na taj način isplatio mu je 39.800 maraka, ali kako je shvatio da neće biti u mogućnosti ispoštovati dogovor, odlučio je podići kredit u banci i izmiriti sva svoja dugovanja. Smailagić je u oktobru o tome obavijestio Kovačevića i zamolio ga da mu obustavi obračun kamate za naredni mjesec. Rekao je da će mu vratiti njegov novac – stoji u optužnici.

Međutim, kredit je dobio tek u aprilu ove godine, ali mu je Kovačević tada tražio 65.000 KM.

Posljednji put sastali su se u aprilu ove godine, kada je Smailagić Kovačeviću dao još 5.000 KM.

Nakon toga je iznuđivač novca uhapšen i određen mu je jednomjesečni pritvor.

Kovačević je odranije poznat policiji po brojnim krivičnim djelima, naročito krađama i provalama. Hapšen je 2011. godine u velikoj policijskoj akciji “Strijelac”, kada su kod njega pronađeni 452 ukradena predmeta i 20.000 maraka u falsificiranim kovanicama od po pet maraka. Nakon te akcije dobio je nadimak Strijelac.

Željko Kovačević osuđivan je više puta, a odslužio je kaznu od 11 godina zbog razbojništava. Kovačević iza sebe ima i prvostepenu presudu od pet godina zatvora zbog krađa koje su otkrivene u akciji “Strijelac”.

Izdržavanje te kazne je odgađao četiri puta na osnovu zdravstvenog lošeg stanja. Interpol Zagreb je za njim raspisao potjernicu zbog pokušaja ubistva i razbojništva. Na osnovu ove potjernice uhapšen je 2013. godine, ali ga je Sud BiH pustio na slobodu jer je utvrđeno da ima državljanstvo BiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj