Poznate ličnosti koje su krenule putem politike

Prije glumca Volodimira Zelenskog, koji je u nedjelju pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini, nekoliko poznatih ličnosti od Ronalda Regana do Georgea Weaha, krenulo je putem politike i došlo do najviših državnih funkcija.

Amerikanac Ronald Regan je prva filmska zvijezda koja je postala predsjednik države.

Prvobitno sportski komentator na radiju, zatim glumac u filmovima takozvane B produkcije više od 20 godina, Regan je 1966. godine izabran za guvernera Kalifornije. On je 1981. postao 40. američki predsjednik. Biće izabran i u drugom mandatu.

Arnold Schwarzenegger, nekada Mister univerzuma i potom holivudska zvijezda, izabran je za guvernera Kalifornije 2003. godine. Porijeklom iz Austrije, Schwarzenegger će sedam godina voditi najnaseljeniju i najbogatiju američku saveznu državu.

Na Filipinima je glumac Joseph Estrada ušao u politiku 1969, kada je izabran za gradonačenika. Kasnije je bio senator i potpredsjednik. Estrada će 1998. godine postati predsjednik države ali je smijenjen tri godine kasnije zbog optužbe za korupciju.

Glumac Jimmy Morales je u Gvatemali u oktobru 2015. izabran za predsjednika. Kao filmski producent i televizijski voditelj, Morales je postao popularan 2007. godine u ulozi naivnog kauboja po imeno Neto.

U Peruu je poznati glumac Salvador del Solar postao ministar kulture 2016. godine, a premijer u martu 2019.

Italijanski televizijski tajkun Silvio Berlusconi tri puta je bio premijer od 1994. do 2011. godine. Uprskos stalnim problemima sa pravosuđem, vodio je italijansku desnicu 25 godina.

Donald Trump, milijarder na čelu imperije nekretnina, postao je 2017. predsjednik SAD. Nekadašnji vlasnik takmičenja Mis univerzuma, Trump kao 45. američki predsjednik nema nikakvo političko iskustvo, a popularnost je stekao u rijaliti šou programu “The Apprentice” (Šegrt) čiji je producent i jedan od voditelja od 2004. do 2015. godine.

Muzikolog i pijanista Vitautas Landsbergis izabran je za predsjednika Litvanije 1990. godine. Ušao je u politiku dvije godine ranije.

Michel Martelly, pevač poznat kao “Sweet Micky” (Slatki Miki) bio je predsjednik Haitija od 2011. do 2016. godine.

Bivši olimpijski šampion u mačevanju (1968. i 1972) Pal Schmitt bio je predsjednik Mađarske od 2010. do 2012. godine. Svjetski poznat fudaler George Weah postao je 2017. godine predsjednik Liberije. Prije toga je bio je senator.

Bivši šampion u krikretu Imran Khan će 2018. godine postati premijer Pakistana.

Druge poznate ličnosti su imale političku karijeru, kao što su pisci Leopold Sedar Senghor koji je 1960. postao prvi predsjednik Senegala nakon sticanja nezavinosti, ili Vaclav Havel koji je 1989. godine bio prvi predsjednik postkomunističke Čehoslovačke.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj