SITUACIJA SVE NAPETIJA! Američki senator u Grčkoj: Ako Turska krene pogrešnim putem, prebacit ćemo baze i oružje u susjedstvo!

Američki senator-demokrata Bob Menendez nije odbacio mogućnost da Sjedinjene Američke Države prebace naoružanje iz turske baze Indžirlik u Grčku ako se odnosi sa Ankarom pogoršaju.

Turska mora odlučiti o svom kursu

Ne očekujemo da Turska krene pogrešnim putem. Ali ako se to dogodi, mi ćemo učiniti sve što možemo da zaštitimo našu nacionalnu bezbjednost i bezbjednost naših saveznika, rekao je senator za grčki list Katimerini.

– Mi smo posvećeni ovome u skladu sa članom 5. NATO-a, i ispunjavamo svoje obaveze. Učinit ćemo sve što je potrebno, uključujući premiještanje baze i snaga tamo gdje je to potrebno i gdje nam se nude mogućnosti iz prijateljskih zemalja. Nadamo se da neće doći do toga. Turska mora odlučiti o svom kursu i što je na kraju u njenom interesu – rekao je Menendez.

On je danas takođe rekao da ako Turska kupi ruske sisteme S-400, da će joj biti uvedene sankcije.

Nuklearno oružje u Grčkoj?

Neki grčki političari su saopštili da bi Sjedinjene Američke Države mogle koristiti objekte u Grčkoj za skladištenje nuklearnog oružja, koje se sada nalazi u Indžirliku. Grčka vlada je ovu vijest demantovala. Uprkos demantijama, pitanje stavljanja nuklearnog oružja na teritoriju Grčke stalno se otvara u štampi.

Menendez se nalazi u Atini, gdje će ga danas primiti predsjednik Grčke Prokopis Pavlopoulos. Ranije je američki senator posjetio Kipar, gdje se s njim sastao predsjednik Nikos Anastasiadis.

Jačanje saradnje sa Grčkom i Kiprom

Menendez je prije nekoliko dana, zajedno sa republikanskim senatorom Markom Rubijem, predstavio Kongresu “Zakon o bezbjednosti i energetskoj saradnji u istočnom Mediteranu”, koji mijenja američku strategiju u regionu i obezbjeđuje jačanje odnosa sa Grčkom i Kiprom.

U jednom intervjuu, američki senator nazvao je Rusiju “neprijateljskim faktorom”, ponavljajući cijeli niz optužbi protiv Moskve, uključujući navodno miješanje u američke izbore. Što se tiče Kine, Menendez je rekao da kineska inicijativa “Jedan pojas – jedan put” nije oblik ekonomske saradnje, već “pokušaj manipulacije”.

Ako znamo za izraelske gasne projekte u regiji istočnog mediterana, jasno je zašto je upravo Turska meta Mendezovih kritika. O svemu pročitajte detaljnije u tekstu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] SITUACIJA SVE NAPETIJA! Američki senator u Grčkoj: Ako Turska krene pogrešnim putem, prebacit će… […]

Komentiraj