BAJRAMSKI ‘POKLON’! Kushner: Plan za mir na Bliskom Istoku poslije ramazana

Visoki savjetnik Bijele kuće Jared Kushner izjavio je da će administracija njegovog tasta, predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, predstaviti plan za mir na Bliskom Istoku po završetku mjeseca ramazana, početkom juna.

Kushner je na samitu magazina Time, pod nazivom “Time 100″, ponudio malo detalja o planu za mir između Izraelaca i Palestinaca, ali je istakao da je on veoma detaljan i da će predstaviti “opsežnu viziju” za mir.

On kaže da su Sjedinjene Američke Države bile spremne plan predstaviti krajem prošle godine, ali da je to odloženo zbog izbora u Izraelu.

Kompromisi za obje strane

“Premijer Izraela Benjamin Netanyahu ostvario je veliku pobjedu i stvara koaliciju, a kada to bude gotovo, vjerovatno ćemo se naći usred ramazana, tako da ćemo sačekati do kraja praznika s objavljivanjem plana”, rekao je Kushner, prenose američki mediji.

Upitan da li će plan predvidjeti rešenje dvije države za Izrael i Palestinu, Kushner je odbio pružiti odgovor, ali je rekao da će biti teških kompromisa za obje strane.

Tramp nije dugo čekao da pohvali Kushnera te mu je na Twitteru čestitao na intervjuu koji je dao na samitu.

“Sjajan intervju Jareda. Lijepo je da ovako nevjerovatno pametni ljudi služe našoj zemlji”, poručio je Tramp na Twitteru.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj