IZETBEGOVIĆ PORUČIO: Bit će i Vijeće ministara i MAP

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović govorio je u intervjuu za sarajevski portal ‘Klix’ o najaktuelnijim političkim pitanjima, poput sigurnosnih prijetnji, formiranja rezervnog sastava policije, odgovora FBiH, formiranja Vijeća ministara, mogućnosti da SBB bude dio vlasti na državnom nivou te politike Hrvatske i Srbije prema BiH.

Tom prilikom Izetbegović je ustvrdio da ne može govoriti o detaljima, ali da garantuje kako će biti formirana i vlast na državnom novu i da će biti poslan prvi izvještaj MAP-a u Brisel.

– Pazite, to kako ćemo mi nešto uraditi i šta to znači ja vam danas neću reći, detalje vam neću govoriti, ali vam kažem bit će i Vijeće ministara i aktivacija Godišnjeg nacionalnog plana – kazao je Izetbegović.

Za DF je kazao da bi trebala dobiti poziciju ministra u VM:

-Trebalo bi da dobiju poziciju ministra. Optuživali su nas da sve stoji jer se SDA bori za neke fotelje. Dakle, nevažne su fotelje. Važno je napraviti front. Što je više ljudi koji vole ovu zemlju u zajedničkom frontu, to je za nas bitno.

O ulasku SBB-a u VM i poziciji ministra sigurnosti , Izetbegović je rekao:

-Priča se o tome. Zasad SBB to odbija. Ne bih da nagađam, šta je njihov plan u ovom bremenitom političkom trenutku. Mislim da smo svi dužni da neke animozitete stavimo na stranu zarad stabilnosti. Mislim da tu i SBB i Radončić imaju dug prema građanima ove zemlje, ali do njih je, za sada odbijaju – kazao je Izetbegović naglašavajući kako SDA još uvijek nije odredila ko će biti ministri iz njenih redova:

-SDA će dobiti ministarstvo vanjskih poslova i tu će trebati naći nekog referentnog u smislu neke diplomatske reference. Čovjeka koji će znati snažno da brani ono što brani SDA.

Lider SDA je kazao kako će moguće formiranje rezervnog sastava policije RS-a, izazvati adekvatnu reakciju FBiH:

-Smatram da na svaki potez treba odgovoriti kontrapotezom. Mi nismo sretni što se dovodimo u tu situaciju i što nas prisiljavaju da reagujemo. Na jedan ćemo uvijek odgovoriti sa dva, kada je riječ o FBiH, duplo više ćemo imati rezervnih policajaca, mi to možemo izdržati. Želimo jačati tu policiju, vježbati, opremati je, raditi općenito na jačanju tog korpusa. Poslije iskustava kroz koja su prošli Bošnjaci ne smijemo dopustiti da nam se ponove neke stvari. Slabost priziva silnike, a snaga ih obeshrabruje – poručio je Izetbegović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj