UKUPNI DUG EUROZONE SMANJEN, ALI NISU SVE ČLANICE BILE DISCIPLINOVANE! Javni dug Italije i Grčke porastao prošle godine

Javni dug u Grčkoj i Italiji, dvjema najzaduženijim članicama eurozone, porastao je prošle godine, dok je na nivou cijelog bloka jedinstvene valute zabilježeno smanjenje ukupnih dužničkih obaveza, objavila je danas statistička kancelarija Evropske unije – Eurostat.

Ukupan dug u 19-članom bloku smanjen je na 85,1 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2018. godini sa 87,1 odsto BDP-a iz 2017. godine, saopštio je Eurostat, a prenosi agencija Rojters. Budžetski deficit eurozone takođe je pao, i to na 0,5 odsto BDP-a sa 1,0 odsto iz 2017. godine.

Taj pad poklopio se sa smanjenjem javnog duga Njemačke na 60,9 posto BDP-a sa 64,5 posto. Najveća ekonomija bloka je takođe povećala svoj budžetski suficit na 1,7 odsto BDP-a sa 1,0 odsto iz 2017. godine.

Međutim, u Grčkoj je dug porastao na 181,1 posto BDP-a u 2018. godine, što je najveći nivo javnog duga u eurozoni.

U 2017. godini, javni dug Grčke je iznosio 176,2 odsto BDP-a, a kao razlog njegovog prošlogodišnjeg povećanja navodi se posljednja rata zajma kreditora eurozone koja je isplaćena Atini u sklopu trećeg paketa pomoći toj zemlji, koji je okončan u augustu.

Istovremeno, javni dug Italije porastao je na 132,2 odsto BDP-a u 2018. godini u odnosu na 131,4 odsto iz prethodne godine.

Evropska komisija, zadužena za praćenje budžeta članica eurozone, uzdržala se u decembru od pokretanja disciplinskog postupka protiv Italije zbog uvećanja duga, ali je još tada predvidjela da će dug Italije iznositi 131,1 odsto italijanskog BDP-a u 2018.

Komisija je najavila da će u junu procijeniti usklađenost Rima sa fiskalnim pravilima EU, nakon što bude imala na raspolaganju konačne podatke Eurostata o italijanskom dugu, sopstvene prognoze o kretanju duga i italijanski izvještaj o fiskalnim planovima za naredne tri godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj