ZELENO SVJETLO THERESE MAY! Huawei dobio odobrenje za razvoj 5G mreže u Velikoj Britaniji

Britanski premijer Theresa May dala je odobrenje da kineska kompanija “Huawei” pomogne u gradnji mreže 5G, piše britanski dnevnik “Daily Telegraph”.

Britanski dnevnik piše da je Savjet za nacionalnu bezbjednost, kojim predsjedava May, postigao saglasnost da se kineskom tehnološkom gigantu dozvoli ograničen pristup za gradnju manje važne infrastrukture, poput antena.

Ova odluka je donesena uprkos zabrinutosti koju su ranije izrazili ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid, šef britanske diplomatije Jeremy Hunt, ministar odbrane Gavin Williamson, ministar za međunarodnu trgovinu Liam Fox i ministar za međunarodni razvoj Penny Mordaunt

Kancelarija britanskog premijera nije željela da komentariše novinski izvještaj.

Amerika je zabranila 5G tehnologiju kompanije “Huawei” i zatražila da isto učine i njeni saveznici, uključujući Australiju, Britaniju, Kanadu i Novi Zeland.

“Huawei” je vodeći proizvođač opreme za mobilne mreže nove generacije sa veoma brzim prenosom podataka, što će postati osnova evropske ekonomije u strateškom sektorima poput energetike, saobraćaja, bankarstva i zdravstva.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj