PREDSJEDNIK PRITISNUO I VLADU: Macron obećao da će se boriti protiv političkog islama koji se želi odcijepiti u Francuskoj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u četvrtak čvrsto branio francusku svjetovnost i upozorio protiv “komunitarizma” i obećao da će biti neumoljiv prema onima koji žele nametnuti “politički islam koji se želi odcijepiti” u Francuskoj.

“Ne smijemo se skrivati kada se govori o sekularizmu, zapravo ne govorimo o sekularizmu već o komunitarizmu koji se naselio u neke dijelove republike”, objasnio je predsjednik na konferenciji za novinare.

“Govorimo o odcjepljenju koje se pojavljuje jer republika nije ispunila svoja obećanja, govorimo o ljudima koji u ime vjere provode politički plan, plan političkog islama koji se želi odcijepiti od naše republike. U vezi toga sam tražio od vlade da bude neumoljiva”, istaknuo je.

Pitanje koje izaziva napetost

Francuska razmatra kako organizirati islam na svom teritoriju, dok je muslimansko stanovništvo u glavnom gradu u velikom porastu u poslijeratnom razdoblju.

To pitanje u francuskom društvu izaziva napetosti, često potaknute konkretnim slučajevima poput nošenja muslimanske marame u školi.

Francuska je 1905. usvojila zakon o odvajanju crkve i države i tako osnovala sekularnu republiku.

“U posljednje vrijeme smo pojačali zakon iz 1905. i zatvorili škole koje nisu poštovale zakone republike i zatvorili udruge i kulturne institucije koje nisu poštovale pravila republike prema istom načelu javnog reda ili borbe protiv terorizma”, rekao je francuski predsjednik.

Od studenoga se izvršna vlast savjetuje s vjerskim predstavnicima u doradi svog plana reforme zakona iz 1905. kako bi pojačala transparentnost financiranja vjeroispovijedi i jamčila poštivanje javnog reda.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj