PREUZMIMO NASLOVNICU! Francuske novinarke se uspješno bore za jednakost

Zajednički napori i odlučnost galskih novinarki za jednaku zastupljenost u medijima, rezultirali su Prvom generalnom skupštinom, organiziranom uz pomoć kolektiva “Preuzmimo naslovnicu”/Prenons la une/.

Događaj je izazvao veliko zanimanje javnosti, a prema riječima Mélisse Bournoua, članice administrativnog savjeta kolektiva novinarki, nedovoljna materijalna sredstva su njihov najveći i navažniji problem.

-Samo 44% žena su potpisale stalni radni ugovor koji je beneficija 55% muških kolega. Oko 53% novinarki su vanjske suradnice medija, a samo 19% su na polozaju direktorica ili glavnih urednica. Fondatorica i direktorica “Louie Média” je precizirala kako za isti posao novinarke dobijaju 300 eura manje u odnosu na muške kolege.

Piše: Džana Mujadžić

Pošto je vrijeme promjena stanja, feministički kolektiv novinarki “Preuzmimo naslovnicu” je uspio privući paznju 400 kolegica koje su se sastale u pariskom Gradu znanosti, smještenom u 19. okrugu. Glavni cilj skupa bio je ujediniti novinarke oko okruglog stola i saslušati pa zabilježiti njihova iskustva i svjedočenja, te pronaći istinska i vrijedna rješenja, te ih odmah dostaviti odgovornima u mnoštvu redakcija, ali i Ministarstvu kulture-podvukla je Léa Lejeune, ekonomska novinarka i predsjednica udruzenja.

Podijeljene u ateljee, novinarke su razmatrale najbolje načine podizanja ličnih dodataka, svoj položaj u “muškoj sredini”, razloge za prilagođenu te efektnu odbranu od seksualnih i cyber napada, jer je seksizam česta pojava u francuskim redakcijama gdje 49% novinarki vrijeđano i ismijavano dok ih je 13% pretrpjelo seksualne napade.

Ništa nije ‘procurilo’

Ateljei su bili posebno nadgledavani i čuvani pa su se novinarke bez straha mogle povjeriti i izreći iskustva.

-Ništa nije “procurilo” iza zatvorenih vrata, žene su slobodno iznosile iskustva, pozitivna ili negativna. Najprije se zalažemo da na osnovu svjedočenja, pronađemo najadekvatnija rješenja i ostvarimo namjere – obrazložila je Léa Lejeune.

Kolektiv je već uputio odluke Ministarstvu kulture a među njima su četiri hitna zahtjeva: kreacija fondova pomoći tisku, čije redakcije moraju imati jednak broj muških i ženskih članova, urednika rubrika i odgovornih urednika, tjedno kontroliranje broja ženskih priloga u novinama i web stranama, ostvarivanje jedinstvenog modula formacija o seksizmu i homofobiji u novinarskim školama i fakultetima,  postojanje ženskog fonda pomoći novinarkama na porodiljskom dopustu.  Sve djelatnosti će biti usmjerene na ustanovljavanje obaveznog partnerstva obrazovnih institucija za novinare, sa mrežom prioritetnog obrazovanja radi ostvarenja školske raznolikosti. Planira se i uspostavljanje kumstva i suradnje novinara seniora sa mladim stažistima i početnicima.

Ministarska previranja

Najprije je galski ministar kulture Franck Riester najavio osobno prisustvo na Skupštini pa nekoliko dana kasnije odkazao učešće. Uputio je novinarkama video snimak, kojim potvrđuje neophodnost obavezne nastave o seksizmu u sredstvima javnog obavještavanja. Pristalica je i uspostavljanja brojne jednakosti u redakcijama.

Održana pod znakom ženske solidarnosti, Skupština je dozvolila novinarkama razmjenu iskustava i ispoljavanje osobnih problema, što im nije dozvoljeno na poslu.

-Bila nam je potrebna mreža zajedničke pomoći jer samo ujedinjene moćemo promijeniti sadašnje, nezahvalne okolnosti rada i djelovanja – istakla je predsjednica kolektiva. Svaki zahtjev i sadrzaj se moze deblokirati i nakon rasprava i zajedničkih analiza pronaći najbolje solucije. Vjerujemo da će ovakvo oglašavanje dozvoliti novinarkama pronalazak povjerenja u sebe i snage za nastavak borbe za egzistencijalne te veće i bolje garancije osobnog napretka.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj