VLADA FBIH POPUSTILA: Plin u Federaciji BiH od 1. maja poskupljuje za skoro 30 posto

Vlada Federacije BiH dala je danas saglasnost da veleprodajna cijena plina za distributivna privredna preduzeća bude viša za 29,29 posto. Od 1. maja cijena će biti 0,640 KM po standardnom kubnom metru.U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

Kako je saopćeno iz Vlade FBiH, odluka je donesena nakon što je 22. aprila Federalnom ministarstvu trgovine BH-Gas d.o.o. Sarajevo dostavio zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama. Uz zahtjev je stigla i odluka Nadzornog odbora ove kompanije, kao i pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva.

“Nakon razmatranja i analize zahtjeva, kao i analize dostavljene dokumentacije koja ukazuje na povećanje ruske nabavne cijene i kursa dolara, prihvaćeno je povećanje cijene od 29,29 posto. Odluka je donesena cijeneći troškove nabavne cijene, trenutnu poziciju BH-Gasa d.o.o. Sarajevo, strateške projekte uz razmatranje svih aspekata poslovanja ovog društva”, saopćeno je iz Vlade FBiH.

BH-Gas je u januaru ove godine tražio povećanje cijena plina za 31,3 posto, ali je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao da toliko povećanje cijene ne dolazi u obzir te da se u razmatranje može uzeti samo povećanje od tri do pet posto. Na kraju će povećanje ipak iznositi 29,29 posto.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić rekao je tada kako je povećanje isključivo zasnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a da je slijedom toga došlo do direktnog povećanja ruske nabavne cijene gasa. Također, tada je navedeno kako se BH-Gas počeo suočavati s enormnim gubicima na razlici između nabavne i prodajne cijene gasa, koji su u mjesecu januaru na dnevnoj bazi iznosili otprilike 80.000 KM.

Već u maju veći računi?

Povećanje veleporodajne cijene gasa, na koje je Vlada Federacije BiH dala saglasnost na današnjoj sjednici, uzrokovat će poskupljenje ovog energenta za domaćinstva. Tako će građani koji koriste prirodni gas najvjerovatnije dobiti uvećane račune već za maj mjesec ove godine.

– Kada odluka Vlade bude objavljena u Službenim novinama i postane službena, Sarajevogas će korigovati svoju cijenu prema krajnjim kupcima za isti iznos za koji je povećana nabavna cijena, jer se sabiranjem nabavne cijene i cijene distribucije dobije prodajna cijena, na koju se dodaje PDV i tako se dobije konačna cijena – rekao je Nusret Palavra, izvršni direktor razvoja i marketinga u Sarajevogasu.

Pojasnio je da je nabavna cijena gasa trenutno 0,495 KM/m3 a nakon poskupljenja bit će 0,640 KM/m3. Na ovo se, kaže, dodaje cijena distribucije koja se mijenjala posljednji put u oktobru 2015. godine.

– Ako odluka stupi na snagu od 1. maja, majski računi prema svim korisnicima bit će uvećani za taj iznos uvećanja nabavne cijene. Trenutna cijena za domaćinstva je 0,673 KM/m3, a nakon poskupljenja, prema kalkulacijama, bit će 0,84 KM/m3 – kazao je Palavra.

Federalna vlada danas je dala saglasnost na povećanje veleprodajne cijene prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, za 29.29 posto, počevši od 1. maja 2019. godine. Odluka je donesena na zahtjev BH-Gasa d.o.o. Sarajevo,  “cijeneći troškove nabavne cijene, trenutnu poziciju BH-Gasa d.o.o. Sarajevo, strateške projekte uz razmatranje svih aspekata poslovanja ovog društva”, saopćeno je iz Vlade.

Odgovor na pitanje hoće li ovo poskupljenje dovesti i do povećanja cijena centralnog grijanja u Kantonu Sarajevo zatražili smo u “Toplanama”.

– Konačnu odluku o poskupljenju grijanja donosi Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog neovisnog stručnog tijela – rekao nam je  Ženja Ljubuškić-  glasnogovornik ovog preduzeća, dodavši da Toplane u Kantonu Sarajevo zagrijavaju više od 53.000 korisnika te da je osnovni energent za proizvodnju toplotne energije prirodni gas.

– Gas učestvuje u ukupnoj strukturi troškova u rashodima “Toplana” skoro 65 posto, pa je logično da svaka promjena cijene gasa utječe i na cijenu grijanja. Kada dobijemo odluku od Vlade KS, “Toplane” će uraditi kalkulaciju novih cijena – pojasnio je Ljubuškić. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj