Dodik se vraća ‘korenima’, šta čeka Kusturica?!

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kako javlja RTRS sastao se danas sa papom Franjom. Naglasio je da je potrebno nastaviti saradnju inistitucija bh. entiteta Republike Srpske i BiH sa Кatoličkom crkvom.

”Razgovarali smo o važnim pitanjima u Evropi i svijetu. Zaključili smo da je veoma važno da se sačuvaju stabilnost i mir. Zajednički smo izražili žaljenje zbog događaja na Novom Zelandu i Šri Lanki”, rekao je Dodik za RTRS.

Međutim, protokolarne izjave i izvještaji o Dodikovoj posjeti Vatikanu, zamagljuju onu suštinsku poruku ovog neobičnog susreta. Naime već odavno u vrhu SPC-a i srpske političko-intelektualne elite tinja želja da se Srbi i srpski vladari vrate ‘vjeri pradjedovskoj’. Upravo se zbog toga Dodik sastao sa patrijarhom Irinejom neposredno prije odlaska u Vatikan.

Naime, tada je dogovoreno da se srpski narod postepeno vrati katoličanstvu, prvobitnoj vjeri srpskih kraljeva. Patrijarh i Dodik su se prisjetili kako je srpski kralj Stefan Prvovenčani zamolio papu za kraljevsku krunu i on mu ju je poslao 1217. godine. Njegov otac Stefan Nemanja, ili kako ga Albanci zovu Nimani, koji je rođen u Ribnici blizu Podgorice, a koja je bila pod ingerencijom Rima, prvi je put kršten po rimskom obredu. Sve su ovo olakšavajuće okolnosti za Dodika i Irineja.

Međutim, postavilo se pitanje, ko bi trebao biti prva javna ličnost koja će se vratiti katoličanstvu, i popularisati drevnu srpsku vjeru među narodom. Izbor je pao, ni manje, ni više nego na Emira Kusturicu, jednog od najpoznatijih konvertita Balkana.

Kusturica je izabran kao pokusni kunić koji će otvoriti ovaj veliki proces novog pokrštavanja, jer se odlično nosi sa traumama konvertitstva i veoma dobro zna unovčiti kompleks niže vrijednosti. Međutim, još nije jasno kakva je bila prvobitna reakcija Kuste na ovu vijest, koji se tek udomaćio u ‘svetosavlju’.

Treba li reći da je papa izuzetno radostan što se još jedna evropska nacija okreće katoličanstvu, a Dodiku bi zbog ove inicijative čak mogle biti skinute sankcije State Departmenta. Dodik će po povratku iz Vatikana položiti kamen temeljac za veliku katedralu u Banjoj Luci.

¨Napomena: Tekst je satiričnog karaktera.

(Global CIR)

  1. […] Dodik se vraća ‘korenima’, šta čeka Kusturica?! Objavljeno u: […]

Komentiraj