FRANCUSKA SE NE NALAZI NA POGREŠNOM PUTU! Nekoliko detalja sa press konferencije Emmanuela Macrona

Francuski predsjednik Emanuel Makron smatra da se Francuska ne nalazi na pogrešnom putu i najavio je nove reforme kao odgovor na proteste “žutih prsluka”.

“Zapitao sam se da li treba da zaustavimo sve što je urađeno u protekle dvije godine, da li smo na pogrešnom putu, ja vjerujem sasvim suprotno”, rekao je Makron danas na konferenciji za novinare, jednoj od rijetkih kao svoj odgovor na višemjesečne proteste “žutih prsluka”, prenosi Rojters.

Govoreći o debatama koje su organizovane širom Francuske, Makron je naglasio da su svi oni prije svega “djeca Prosvetiteljstva” i da “upravo iz ovih debata, ovih razmatranja, i mogućnosti da suprotstavimo mišljenja jedni drugima…mogu se pojaviti dobra rješenja za zemlju”.

Predsjednik Francuske je naglasio da se mora obezbjediti bolje funkcionisanje javnih usluga u manjim mjestima i da se “mora garantovati pristup za sve zdravstvenim službama i garantovati da nijedna škola ili bolnica neće biti zatvorena bez odobrenja gradonačelnika”.

Makron je kazao da želi da ljudi osjećaju da su više uključeni u demokratski proces pojednostavljenjem pravila za referendume i decentralizacijom više funkcija vlade.

On je govorio i o penzijama i rekao da vlada planira da poveže najniže penzije sa rastom inflacije. Kada je govorio o reformi javne uprave u Francuskoj, Makron je rekao da želi da je reformiše, jer to više nije meritokratski sistem. Nećemo da štitimo “zaposlenja za cijeli život”, podvukao je Makron.

Neslaganja sa Berlinom su neophodna

Neslaganja sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel u vezi sa Brexitom i odnosima sa SAD su neophodna, izjavio je predsjednik Francuske Emanuel Makron.

On je na konferenciji za novinare u Jelisejskoj palači u Parizu istakao da prijateljstvo Francuske i Njemačke ne bi trebalo da znači da Pariz uvijek posmatra stvari isto kao Berlin. 

Makron je istakao da to ne bi trebalo da sprečava potvrđivanje drugačijeg stava Francuske ukoliko on postoji.Lider Francuske smatra da je “plodna konfrontacija” ponekad neophodna kako bi se postigao kompromis. 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj