TREBAMO RAZMISLITI O NOVIM SANKCIJAMA MOSKVI! Litavski ministar želi da Zapad ne prizna Putinove nove putovnice za Ukrajince

Odluka  Rusije da stanovnicima pobunjenih dijelova istočne Ukrajine olakša dobivanje ruske putovnice smišljena je kao ispit za novog ukrajinskog predsjednika, a Zapad ne bi trebao priznavati te dokumente, rekao je danas litavski ministar vanjskih poslova. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin taj je zakon potpisao u srijedu, tri dana nakon što je komičar i politički novak Volodimir Zelenskij uvjerljivo pobijedio u drugom krugu ukrajinskih predsjedničkih izbora. 

Linas Linkevicius, ministar vanjskih poslova Litve koja i sama ima napete odnose s Moskvom, rekao je kako Zapad treba razmisliti o novim sankcijama nad Rusijom. 

“Ovo je očito kršenje međunarodnog prava. I zapravo neka vrsta ispita za novo ukrajinsko vodstvo, što je također uobičajena igra.

Najmanje što možemo napraviti jest odbiti priznati te putovnice. Kako to učiniti tehnički, drugo je pitanje za raspravu. Također, trebamo razmotriti dodatne sankcije”, dodao je Linkevicius. 

Pitanje putovnica

Zapadne države uvele su sankcije Rusiji nakon što je 2014. anektirala poluotok Krim i zbog toga što podržava naoružane separatiste koji se bore protiv ukrajinske vojske na istoku države. U tim je sukobima poginulo oko 13 tisuća ljudi usprkos potpisanom primirju u Minsku 2015. 

Linkevicius je u petak postao prvi ministar neke EU države koji je posjetio Kijev od pobjede Zelenskog s kojim je razgovarao o pitanju putovnica. 

Zelenskij je također spomenuo ponovno otvaranje pregovora u Minsku bez davanja ustupaka Rusiji, otkrio je litavski ministar. 

Linkevicius je pozvao Zelenskog da održi predizborno obećanje o borbi protiv korupcije koju je opisao kao “najopasniji rak” koji prijeti Ukrajini.

Istraga sudaca

Odnosi Litve i Rusije prošli su se mjesec dodatno pogoršali nakon što je sud u Vilniusu u odsutnosti osudio bivšeg sovjetskog ministra obrane Dmitrija Jazova za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog uloge u gušenju litavskog pokreta za neovisnost 1991. 

Rusija je tu odluku proglasila “ekstremno neprijateljskom i suštinski provokativnom” pa je otvorila istragu o sucima u tom procesu. 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj