MAKRON ZA NOVE PREGOVORE O ŠENGENU: Još ranije je govorio da zemlje Višegradske grupe trebaju biti izbačene, a i Grčka je problematična

 Francuski predsjednik Emanuel Makron zalaže se za nove pregovore o šengenskom prostoru, čak i ako bi rezultat bilo njegovo prekrajanje, tačnije, “smanjenje broja zemalja članica”. Takva, umanjena šengen-zona, prema navodima Euroaktiva, najvjerovatnije bi isključila Grčku zbog njenog imidža problematične članice kad je u pitanju efikasnost rješavanja zahtjeva za azil.


Makron smatra da “zajedničke granice, Šengenski, kao i Dablinski sporazum više ne funkcionišu”. On, pri tome, misli na neuspjeh EU da revidira sistem azila.

Prema odredbama Dablinskog sporazuma, za rješavanje zahtjeva za azil odgovorna je prva zemlja EU u koju su migranti ušli. Izbjeglička kriza bez presedana koja je pogodila Evropu 2015. pokazala je, međutim, da većina tražilaca azila ne želi da ostane u zemlji prvog ulaska (najčešće Grčkoj, Italiji ili Španiji), nego nastoji da stigne do Njemačke ili Švedske. Makronova ideja nije novina.

Na lanjskom neformalnom samitu EU u Salcburgu, on je kritikovao države Višegradske grupe (Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka) zbog odbijanja da preuzmu migrante u okviru programa Evropske komisije za razmiještanje. Tom prilikom, on je rekao da će “zemlje koje ne pokazuju solidarnost na kraju morati da napuste “šengen” i više neće dobijati finansijsku pomoć iz strukturnih fondova”.

Komentiraj