ODLUKA SUDA: Njemačkoj javnoj televiziji dopušteno da ne emituje spot ekstremne desnice

Njemački sud odobrio je javnoj televiziji ZDF da ne emituje izborni spot njemačke ekstremnodesničarske partije NPD, koji je ocijenjen kao uvrjedljiv prema strancima u zemlji.

Upravni sud u Majensu odbio je zahtjev NPD-a, stranke bliske neonacističkom pokretu, koji se žalio i tražio od suda da primora ZDF da objavi njihov izborni spot, prenio je danas vebsajt Tagesšau (Tagesschau.de) prve njemačke javne televizije ARD.

Spot, koji je trebao biti emitovan na televiziji od ponedjeljka, opisuje strance koji žive u Njemačkoj sa takvim prezirom da to vrijeđa ljudsko dostojanstvo i može da poremeti javni red, navodi se u odluci suda, prenosi Beta.

Odluka suda za televiziju ZDF se ne može direktno primijeniti na njenu konkurentsku televiziju ARD, jer su one nezavisne jedna od druge. Međutim, predstavnici javne televizije ARD već su rekli ove nedjelje da nisu spremni da emituju spot partije NPD.

Predstavnici ARD-a već su naveli da ta ekstremnodesničarska stranka koristi izraze kao „imigracija ubija” ili „ljudi sa noževima” koji su mogli da motivišu sudije da zabrane emitovanje spota.

Advokat NPD-a Petar Rihter ocijenio je kao „neshvatljivu” odluku suda i rekao da će uložiti žalbu saveznom Ustavnom sudu u Karlsrueu.

Istovremeno se u Njemačkoj vodi polemika oko druge ekstremnodesničarske njemačke partije AfD zbog postera za evropske izbore gdje se koristi slika iz 19. vijeka sa naslovom „Pijaca robova”, uz natpise „Evropljani glasaju za AfD” i „Da Evropa ne bi postala Euroarabija”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj