SVJETSKI LIDERI U KINI! Xi Jinping: Moramo izgraditi otvorenu svjetsku ekonomiju

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u subotu na desetke svjetskih čelnika da odbace protekcionizam te da se pridruže njegovom globalnom infrastrukturnom projektu ‘Jedan pojas, jedan put’ (BRI), pokušavajući istovremeno otkloniti sumnje i podozrivost prema stotinama milijardi dolara vrijednoj inicijativi.

– Moramo izgraditi otvoreno svjetsko gospodarstvo i odbaciti protekcionizam – kazao je Xi svjetskim čelnicima, među kojima su ruski predsjednik Vladimir Putin, talijanski premijer Giuseppe Conte i pakistanski čelnik Imran Khan.

Svojom osobno osmišljenom vanjskom politikom kineski predsjednik Xi nastoji obnoviti drevni Put svile te kroz goleme investicijske projekte u pomorski, željeznički i cestovni promet povezati Aziju s Europom i Afrikom. Projekte vrijedne više stotina milijardi američkih dolara financirale bi kineske banke.

Najviše kritičara iz SAD-a

Kritičari kineske inicijative tvrde pak da je stvarna namjera Pekinga pojačati svoj globalni utjecaj te da je BRI prožet netransparentnim ugovorima koji idu na ruke kineskim tvrtkama, da se njime zemlje tjeraju u dužničku krizu i da se nanosi golema šteta okolišu.

Najviše kritika dolazi iz SAD-a, Indije i nekih europskih zemalja.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je nedavno novinarima da inicijativa ‘Jedan pojas, jedan put’ donosi stvarne koristi zemljama sudionicama.

– Taj partnerski odnos nije geopolitičko sredstvo nego platforma za suradnju – rekao je.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj