TO JE BITNO ZA ŽRTVE! Haradinaj: Priznanje nezavisnosti, zatim ratna odšteta, pa tek ukidanje taksi

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je najavio da će “Kosovo tražiti ratnu odštetu od Srbije”, mada ne misli da će se to pitanje moći riješiti na predstojećem samitu u Berlinu.

“To je bitno pitanje, koje moramo riješiti, to je bitno za žrtve, pa i za pravdu. Ali, ne mislim da će se sve to u Berlinu riješiti”, rekao je on za RTK 2 i dodao da će njihova delegacija “iznijeti neke stavove, neki doprinos”, ali da ne očekuje da će biti “nekog uspjeha”.

Haradinaj tvrdi da ima usaglašene stavove s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, ali da “nema promjena” njegove pozicije o priznanju Kosova u postojećim granicama, prenosi Tanjug.

Blokada Srbije na EU putu

Na konstataciju da se, pored razgraničenja i razmjene teritorije, kao rješenje pominje novi termin “dvostruki suverenitet” te na pitanje šta je kompromis za Vladu kosova, premijer kaže da delegacija Kosova u Berlin ne ide sa “starim pričama, razgraničenje, ili razmjene teritorije”.

“To su priče iz prošlog vijeka. U Berlin idemo više s tim kako riješiti posljednje pitanje između Kosova i Srbije. Priznanje se neće desiti s nekom novom idejom, formulom”, tvrdi Haradinaj, koji smatra i da se “priznanje [nezavisnosti Kosova] mora dogoditi”.

U suprotnom, kako je zaprijetio, “Srbija će totalno biti blokirana na putu prema Evropskoj uniji, neće moći naprijed, a istovremeno će izgubiti ulogu u regiji”. 

“Za Srbiju i srpski narod što prije priznaju Kosovo dobit će novu situaciju, novu ulogu u regiji”, smatra Haradinaj.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj