AMERIČKI MINISTAR POKOPAO PONOS AVIJACIJE SAD-a: Program borbenih aviona F-35 je sje**n!

Vršilac dužnosti ministra odbrane Patrik Šenahan izjavio je istražiteljima iz Pentagonove Kancelarije generalnog inspektora da je program borbenih aviona F-35 nazvao “sj*****n”, ali je ukazao da nije komentarisao samu letjelicu za koju je rekao da je “sjajna”, navelo je Ministarstvo odbrane u juče objavljenom izvještaju.

Šenahanovi komentari dio su etičke istrage Pentagonove kancelarije o optužbama da on promoviše interese svog bivšeg poslodavca “Boinga” a potcjenjuje konkurentski “Lokhid Martin”, koji je glavni ugovarač za F-35.

Na kraju je utvrđeno da Šenahan nije načinio nikakav prekršaj i istražitelji su zaključili da su njegovi komentari o programu F-35 suštinski, odnosno povezani sa funkcionisanjem programa i u skladu sa drugim komentarima o istom koje je iznio drugi zvaničnik vlade.

Niz pitanja o stanju programa proizvodnje F-35

Njegov kriticizam bio je zasnovan na nizu pitanja, uključujući “nedostatak rezervnih dijelova u inventaru” i činjenicu da se cijena po satu leta ne smanjuje brzo koliko bi trebalo.

Ali, njegova zabrinjavajuća procjena o stanju programa F-35 samo je uvećana odvojenim izvještajem koji je juče objavila Kancelarija za odgovornost vlade (GAO). Skoro 30 odsto američkih vojnih aviona F-35 nije moglo da leti više mjeseci prošle godine zbog nestašice rezervnih dijelova.

Letjelice F-35 nisu mogle da lete od maja do novembra 2018, precizira se u izvještaju i ukazuje da Ministarstvo odbrane ima zalihe sa oko 4.300 dijelova za popravku F-35. Oba jučerašnja izvještaja otvaraju pitanja o stanju najskupljeg oružanog sistema u svijetu, piše RT.

“Lokhid Martin” predstavlja F-35 kao budućnost vojne avijacije, smrtonosna letjelica koja posjeduje stelt tehnologiju, supersoničnu brzinu, ekstremnu agilnost i vrhunske senzore. Američki predsjednik Donald Tramp više puta je pohvalio sposobnost F-35 da bude “nevidljiv” za radare.

Brojne kritike

Međutim, letjelica je posljednjih godina naišla i na kritike zbog problema sa softverom te motornih i oružanih sistema. Još više pitanja se postavilo o F-35 ovog mjeseca, nakon što je jedna letelica japanskih snaga pala u Pacifik. Japan je nakon toga prizemljio čitavu flotu od 12 stelt aviona. Zabrinutost izazivaju i troškovi održavanja, koji se za F-35 procjenjuju na preko bilion (američki trilion) dolara tokom 60-godišnjeg vijeka aviona.

“Performanse F-35 ne zadovoljavaju potrebe za borbu, odnosno letjelica ne može da izvede onoliko misija ili leti često koliko je potrebno”, navodi GAO u izvještaju, dodajući da je to uglavnom zbog nedostatka rezervnih delova i teškoća u slanju dijelova širom svijeta.

Pentagon i “Lokhid Martina” rade sa GAO na primjeni specifičnih preporuka iznijetih u izvještaju. Iz kompanije su naveli preduzimaju “agresivne mjere” kako bi ostvarili Pentagonovih 80 odsto sposobnosti za misije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj