DVIJE ČUDNO ISPREPLETENE: U drevnoj egipatskoj grobnici pronađene 34 mumije

Egipatski i talijanski arheolozi otkrili su najmanje 34 mumije u gradu Asuanu na jugu Egipta. Pronađeni mumificirani ostaci drevnih stanovnika ovog područja potječu iz kasnog faraonskog i grčko-rimskog razdoblja, odnosno između 6. stoljeća prije Krista i 4. stoljeća poslije Krista, javlja CNN.

Otkriće je uistinu nevjerojatno jer su stručnjaci uz mumije pronašli i razne artefakte, uključujući keramiku, oslikane pogrebne maske i drvene statue. Također su iskopali vaze od bitumena, odnosno zemljane smole, koje su se koristile pri mumifikaciji i nosila kojima su se vjerojatno prenosila tijela umrlih u grobnicu.

Egipatski bog ptica i duše

Neke od vaza još su u sebi sadržavale hranu, dok su dvije pronađene statue prikazivale Baa, egipatskog boga ptica koji također simbolizira dušu.

“Znamo da je Asuan bio važan u kasnom faraonskom i grčko-rimskom razdoblju, ali nismo znali gdje su se pokapali mrtvi. Sada to znamo”, rekla je arheologinja Patrizia Piacentini sa Sveučilišta u Milanu.

Očuvani hijeroglifski tekst ukazao je na to da je grobnica, skrivena pod pijeskom, pripadala utjecajnom trgovcu imena Tjt.

Isprepletene mumije

Kada su otkopali ulaz, talijanski i egipatski arheolozi spustili su se stepenicama s vrha u središte grobnice koje je bilo zapečaćeno zidom i sastojalo se od dvije grobne komore.

U glavnoj komori egiptolozi su pronašli oko 30 mumificiranih tijela žena, muškaraca i djece i četiri dodatne mumije u bočnoj komori. Naišli su i na dvije isprepletene mumije, za koje vjeruju da se radi o posebnom pokopu majke i djeteta.

“Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se odredio točan broj pronađenih mumija“, rekla je Piacentini za CNN.

(Global CIR/Index.hr)

Komentiraj