HOĆEMO PARTNERSTVO I PRIJATELJSTVO, ALI I PREKID PREGOVORA! Favorit u kampanji za šefa Evropske komisije: Prekinuti pregovore sa Turskom!

Vođa evropskih konzervativaca i favorit za predsjedništvo Evropske komisije Manfred Weber rekao je danas, na početku svoje kampanje za evropske parlamentarne izbore, da želi da se Evropska unija oslanja na svoje kršćanske vrijednosti i da Turska ostane van Unije.

“Ponosni smo što ovaj kontinent ima kršćanski uticaj, i to nije samo nešto za muzej, to treba da nas orijentiše za budućnost”, rekao je Weber u Minsteru, na mitingu na početku kamapnje za evropske izbore partija desnog centra na vlasti u Njemačkoj, CDU Angele Merkel i bavarske CSU čiji je on član.

Weber je kandidat Evropske narodne partije za predsjednika Evropske komisije.

Te kršćanske vrijednosti treba također, prema njemu, da vode Evropljane da budu iskreni u svojim raspravama sa Ankarom, i zato vjeruje da “Turska ne treba da bude članica EU “, što je naišlo na pljesak njegovih pristalica.

“Mi hoćemo partnerstvo, prijateljstvo, ali treba da prekinemo pregovore o pristupanju sa Turskom”, rekao je Weber.

On treba da pokuša da oduzme glasove od nacionalističkih partija u Evropi koje će prema anketama ostvariti prodor na izborima za evropski parlament 26. maja. “Evropski projekat treba braniti od nacionalista i egoista”,rekao je Weber i ocijenio da je Evropa suočena sa historijskim preokretom u odbrani evropskog načina života.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj