ODZIV VEĆI NEGO 2016. GODINE! Zatvorena birališta u Španiji, Socijalisti u vodstvu, Sanchez sa Baskijcima može formirati većinu?

Španski socijalisti, predvođeni premijerom Pedrom Sančezom, vode na izborima u toj zemlji, pokazuju rezultati koje je objavila agencija GAD3, neposredno po zatvaranju birališta na kopnu.

Spain's Prime Minister and Socialist Workers' Party (PSOE) candidate Pedro Sanchez prepares to cast his vote during Spain's general election in Pozuelo de Alarcon, outside Madrid, Spain, April 28, 2019. REUTERS/Sergio Perez

Prema rezultatima istraživanja, nijedna partija nije blizu osvajanja parlamentarne većine, prenosi Rojters.

Prema prvoj izlaznoj anketi na današnjim izborima u Španjolskoj pobjedu su odnijeli socijalisti (PSOE). Oni su osvojili između 116 i 121 zastupničkog mjesta (od 350). Prema toj anketi koalicija Unidos-Podemos je osvojila 42-45 mjesta što bi značilo da Pedro Sanchez, lider PSOE vjerojatno uz podršku baskijskih zastupnika može formirati vladu.

Pučka stranka (PP) doživjela je ozbiljan poraz i predviđa joj se svega 69-73 mjesta, liberalni Ciudadanos su na razini očekivanja s 48-49 mjesta, dok je radikalno desni Vox pokupio glasove PP-a i može računati na 36-38 zastupničkih mjesta.

Sada je jasno da se 40 godina nakon pada frankizma u španjolski parlament vraćaju radikalni desničari koji traže, primjerice, da se ublaže kazne muškarcima za zlostavljanje žena.

Povećana izlaznost

Podaci zabilježeni u nedjelju u 18:00 sati, dva sata prije zatvaranja birališta, pokazali su da su birači izašli na parlamentarne izbore masovnije nego na posljednjim izborima 2016. godine. Dotad je glasovalo 60,7 posto stanovnika s pravom glasa, što je devet postotnih bodova više nego prije dvije godine.

Posebno je velika izlaznost u Kataloniji, gdje je prisutan zahtjev za neovisnošću. Ondje je birački listić ubacilo u kutiju 64,19 posto građana, što je 17,8 posto više nego na posljednjim izborima.

U Madridu i istočnoj pokrajini Aragon također je zabilježen osjetan porast birača.

Španjolci su u nedjelju izašli na birališta u vjerojatno najneizvjesnijim izborima u posljednja četiri desetljeća, na kojima pet stranaka različitog svjetonazora ima priliku formirati vladu i čiji je rezultat teško prognozirati.

Nakon glasovanja se očekuju dugi pregovori oko formiranja vlade, što bi moglo dodatno doprinijeti političkoj neizvjesnosti prisutnoj trenutačno u Europi.

Predizborna kampanja završila je u petak u ponoć, a škole u kojima se održava glasovanje zatvorene su u nedjelju u 20:00 sati. Prebrojavanje bi trebalo završiti oko ponoći, a agencija AP, kako prenosi Tanjug, navodi da je gotovo 37 milijuna državljana Španjolske imalo pravo glasa.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj