RAMPA ZA KINEZE: Holandski telekom operater odbio Huawei

Holandski telekom operater KPN NV u petak je priopćio da će za izgradnju svoje temeljne 5G mobilne mreže odabrati dobavljača iz zapadnih zemalja i time postao jedan od prvih europskih operatera koji je jasno dao do znanja da za izgradnju mobilne mreže nove generacije neće odabrati kineski Huawei.

SAD želi saveznike odgovoriti od korištenje Huaweijeve opreme

SAD nastoji svoje saveznike obeshrabriti u korištenju opreme koju proizvodi Huawei zbog bojazni da bi je kineska vlada mogla koristiti za špijunažu. Huawei tvrdi da su te bojazni neutemeljene te da se Washington rukovodi ekonomskim interesima.

Glavni financijski stručnjak KPN-a, najveće holandske tvrtke sa sjedištem u Den Haagu, kazao je da su u donošenju odluke uzete u obzir bojazni koje su se mogle čuti u holandskim političkim raspravama te da je ona u skladu sa stajalištem koje bi, prema informacijama koje su procurile, trebala zauzeti Velika Britanija. Također je pojasnio da će Huawei biti dobavljač 5G radijske opreme, koja se smatra manje ‘osjetljivom’ sastavnicom 5G mreže.

“Na temeljne se mreže gleda kao na ključni dio 5G mobilne mreže u odnosu na radijske pristupne mreže”, rekao je Jan Kees de Jager, bivši holandski ministar financija od 2010-2012.

Iako je Huawei jedan od glavnih dobavljača KPN-a u posljednjih desetak godina, De Jager tvrdi da kupovni troškovi zbog isključivanja Huaweija iz utrke za dobavljača opreme za temeljnu mreže, u korist europskih tvrtki poput Nokije ili Ericssona, neće porasti.

Holandska vlada tek bi trebala zauzeti stajalište o ovom pitanju, no šef holandske obavještajne službe nedavno je upozorio na rizike kupovine tehnologije iz Rusije ili Kine, zemalja za koje je procijenio da svojim špijunskim aktivnostima predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

U Britaniji skandal zbog curenja informacija o odluci da se Huaweiju odobri ograničeno sudjelovanje u gradnji 5G mreže

U međuvremenu Veliku Britaniju potresa skandal zbog “curenja” informacija medijima vezano uz odluku da se kineskom Huaweiju odobri ograničeno sudjelovanje u gradnji pojedinih dijelova mobilne mreže nove generacije (5G). Ministri i ostali visoki dužnosnici zaduženi za sigurnost, koji su bili prisutni na sastanku vijeća za nacionalnu sigurnost, kada je odluka donesena, dobili su ultimatum da otkriju tko je medijima dojavio tu informaciju.

Oprema tog kineskog proizvođača nije prisutna u Britaniji ili se isključuje iz postojeće temeljne mreže ali se naveliko koristi u njezinim manje rizičnim dijelovima, poput baznih stanica.

Sve je počelo člankom u Telegraphu u utorak navečer kada je taj list objavio da je vlada premijerke Therese May kineskom divu telekomunikacijske opreme odobrila ograničeno sudjelovanje u gradnji pojedinih dijelova 5G mreže.

London, prenio je spomenuti dnevni list, pokušava blokirati upotrebu kineske opreme u ‘mozgu’ mobilnih mreža te je ograničiti na manje osjetljive dijelove sustava.

Ograničavanje Huaweija

“Ključno je da dobro izbalansiramo stvari – da vodimo računa o tome da se u gradnji zajamči sigurnost naših mreža od bilo čijeg upletanja ali i da one budu konkurentne”, naglasio je u utorak ministar financija Philip Hammond.

“Ako nam naši stručnjaci za sigurnost kažu da postoje mogućnosti da se sačuva sigurnost – bilo mreža bilo instalacija – i da se istodobno izbjegnu ekonomski najskuplji ishodi, trebali bismo ih jako pomno razmotriti”, dodao je Hammond.

U kineskoj su kompaniji izrazili zadovoljstvo odlukom vlade u Londonu, iako ministri upozoravaju da konačna odluka još nije donesena i na nju će se čekati do lipnja.

Iz telekomunikacijskog operatera Vodafonea upozorili su da bi potpuna blokada Huaweija osjetno povećala troškove i razvukla izgradnju novih mobilnih mreža.

Tržište telekomunikacijske opreme dijele tri glavna dobavljača – Huawei, švedski Ericsson i finska Nokia, a operateri mreža protive se svim potezima koji bi ograničili konkurenciju među njima.

Objavljeno u:

Komentiraj