DA LI ĆE BITI ISPUNJENA ŽELJA BRUTALNOG UBICE: Čaba Der bi mogao završiti u Mađarskoj?

Slučaj Čabe Dera (38), osumnjičenog za tri brutalna ubistva u tri zemlje, odnosno pitanje njegove ekstradicije zemljama koje ga potražuju, nalazi se u rukama javnog tužioca u Pragu. Zahtjevi Srbije te Mađarske i Holandije su stigli i on će odlučiti o njihovoj prihvatljivosti. 

Prema pisanju srbijanskih medija, na sastanku u Hagu, kojem su prisustvovali predstavnici zemalja koje su raspisale potjernicu za Derom, bilo je riječi i o mogućnosti da mu se za sve zločine sudi na jednom mjestu, odnosno u državi kojoj bude prvo izručen. Osim toga, u ovom slučaju donekle će se uvažavati i njegova želja, odnosno izjašnjenje u koju zemlju hoće da bude prebačen.

Lažni dokumenti

Prema pisanju srbijanskih medija, Nasmijani ubica najvjerovatnije bi mogao biti izručen Mađarskoj, jer je i njen državljanin, a tamo mu je i najbliža rodbina, kao i djevojka.

Državljanin Srbije Čaba Der uhapšen je u Češkoj početkom marta. Poslije višemjesečne potrage lociran je u hotelu “Prag” u Pragu, gdje su pronađene i maske koje je navodno koristio, kao i falsificirani dokumenti i dva pištolja. Prema dosadašnjim nalazima istrage, dovodi se u vezu s ubistvima u Beogradu, Budimpešti i Amsterdamu.

A evo kakve je ‘poslove’ obavljao u BiH:

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj