IZRAEL NIJE NI SPOMENUO! Al-Baghdadi se pojavio u videu prvi put nakon pet godina i objavio rat kršćanstvu

Vođa terorističke grupe DAIŠ Abu Bakr al-Baghdadi, pojavio se u propagandnom spotu prvi put nakon pet godina u kojem priznaje poraz svoje terorističke grupe u sirijskom gradu Baghouz. U videosnimci Al-Baghdadi poručuje da će grupa tražiti osvetu za ubistva i zatvaranja njegovih boraca. 

Iskreno, borba islama i njenog naroda protiv krišćana je duga bitka. Bitka kod Baghouza je gotova. Ona je pokazala divljaštvo, brutalnost i loše namjere kršćana prema muslimanskoj zajednici”, kazao je u videu Al-Baghdadi. 

U audio snimku nakon završetka videa govorio je i o bombaškim napadima na Šri Lanki koji su ubili više od 250 ljudi na uskrsnu nedjelju.

Vaša braća na Šri Lanki izliječila su srca samoubilačkim bombaškim napadima, koji su uzdrmali krevete krstaša tokom Uskrsa, da osvete vašu braću u Baghouzu”, rekao je on.

Iako je nekoliko puta do sada objavljeno da je Abu Bakr al-Baghdadi ubijen. Sumnjalo se da je u jednom od brojnih napada na DAIŠ i ranjen. Vjeruje se i da je u DAIŠ-u nastala pobuna protiv njega te da je zbog toga u januaru pobjegao u Irak , te da se sada skriva u provinciji Anbar na zapadu zemlje.

Vjeruje se i da je pobunu protiv njega digao njegov dalji rođak Abu Muhammad al-Husseini al-Hashimi koji je nedavno objavio knjigu od 231 stranicu koja poziva na pobunu protiv njega.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj