SAMIT U BERLINU: Vučić burno reagovao na Zvizdićeve izjave, Thaci poručuje da bez SAD-a nema pregovora


Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emannuel Macron uoči glavnog sastanka s liderima Zapadnog Balkana izjavili su da će se razgovarati o stabilnosti regiona, te dodali da tenzije u regionu nisu od koristi nikome.

Ćerimagić: Zašto delegacija BiH učestvuje na samitu u Berlinu

“Razgovarat ćemo o slučaju Srbije i Kosova s voljom da se nastave pregovori, nemamo namjeru da propišemo rješenje, već smo spremni da sagledamo sve opcije i da se razgovori nastave bez tabua. Odgovornost je na svima, svi moramo da radimo da dvije strane nastave dijalog”, poručio je predsednik Francuske Emanuel Makron na konferenciji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel pred početak današnjeg sastanka sa liderima zapadnog Balkana.

– Drugi ulog je da zajedno radimo na stabilnosti regiona. Najvažnije je imati političku stabilnosi u regionu, što za Francusku predstavlja politiku novog angažmana. Od 2000. godine smo se malo povukli iz regiona i danas želimo zajedno da radimo – rekao je Makron.

Merkel je u obraćanju novinarima kazala da su Francuska i Njemačka nosioci ideje da zemlje u regionu Zapadnog Balkana trebaju zajedno raditi na jačanju stabilnosti.

“Željeli smo da u neformalnom okviru govorimo s liderima Zapadnog Balkana”, rekla je Merkel.

Dodala je da će jedna od tema u Berlinu biti i “pitanje odnosa Srbije i Kosova” i kako da se to pitanje pokrene s mrtve tačke.

“Danas će biti otvorena diskusija, a ne donošenje odluka”, kazala je Merkel.

Vučić burno reagovao na Zvizdićeve izjave

I prije zvaničnih sastanaka, predstavik Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić – suočen s neugodnostima. Prvo Aleksandar Vučić, potom i Ivica Dačić, javno komentarišu, zašto umjesto njega nije Milorad Dodik, koji, kažu, ima legitimitet i najveći broj glasova na proteklim izborima. Zvizdić se na optužbe ne osvrće. Kao ključnu temu berlinskih razgovora iznosi pitanje prekrajanja granica, i to u kontekstu pregovora Beograd – Priština.

“Politička stabilnost i uopšte stabilnost čitavog Balkana se pogoršava, počinju se ponovo crtati neke nove granice, govori se o razmjeni teritorija na bazi etničkog principa, a mi znamo iz naše prošlosti do čega su dovele takve ideje, jer te ideje nisu nove. Nekada je o njima govorio Šešelj, Milošević…Zbog toga smo mi protiv crtanja granica na Balkanu”, poručuje Zvizdić.

Ubrzo je uslijedio odgovor srbijanskih predstavnika.

“Šta sad ja da objašnjavam ovdje? (Novinar: Zvizdić je rekao da ga plaši eventualno prekrajanje granica) Ma je li? A on se u to razumije. Pa Bosna i Hercegovina koliko znam nije priznala nezavisnost Kosova, hvala mu na tome što štiti teritorijalni integritet Srbije. Mnogo sam zadovoljan ako je to Zvizdić rekao. Jeste li čuli vi Albanci, Zvizdić se zalaže za očuvanje Kosova unutar Republike Srbije. To je važno da znate, nisam samo ja”, kaže Vučić.

Thaci: Nema pregovora bez SAD-a

Tako se fokus s pitanja dijaloga Beograda i Prištine prebacuje na bh. teren. Reagovali su ponovo bivši visoki predstavnici, brojni svjetski mediji pisali i danas o tome – kako će se sve odraziti na BiH.

Razmjena teritorija između Srbije i Kosova dobar je teren Vučiću za pripajanje Republike Srpske Srbiji, piše britanski The Economist. Vučić odgovara – to su laži. Teritotorijani integritet Bosne i Hercegovine poštuje, a s Kosovom za pregovarački sto sjeda, tek kada se ukinu takse.

“Dijaloga, pregovora i dogovora neće moći biti bez SAD. EU je veoma krhka i neujedinjena kako bi pokrenula stvari unaprijed na Zapadnom Balkanu. Vrijeme je da Srbija prizna Kosovo. Tarifa je legitimno pravo, i ako Srbija nastavi sa agresivnim postupcima mi ćemo pojačati mjere sve do reciprociteta”, otkriva Hashim Thaci, predjsednik Kosova.

(Global CIR/Agencije)


Komentiraj