BEZ UTICAJA NA TRGOVINSKE PREGOVORE SA KINOM? Pompeo: Ko prekrši sankcije na iransku naftu odgovarat će!

Američki državni sekretar Majk Pompeo izrazio je danas uvjerenje da odluka Vašingtona o ukidanju izuzeća za osam zemalja od primjene američkih sankcija na uvoz iranske nafte, koja stupa na snagu ove nedjelje, neće osujetiti trgovinske pregovore izmedju Sjedinjenih Država i Kine.

Pompeo je poručio državama i kompanijama da bi kršenje sankcija SAD-a na uvoz iranske nafte nakon srijede, 1. maja, kada se ukida izuzeće za osam zemalja uvoznica, bila skupa greška, izvještava Rojters.

Kina, Indija i Turska spadaju među najveće uvoznike nafte iz Irana kojima je bilo odobreno šestomjesečno oslobađanje od primjene sankcija SAD-a kako bi im se omogućilo da nađu alternativne dobavljače.

“Imali smo mnogo razgovora sa Kinom o ovom pitanju. Uvjeren sam da će trgovinski pregovori biti nastavljeni i da će teći svojim prirodnim tokom”, rekao je Pompeo na jednom skupu izdavačke kuće “Hil News”.

Pompeo je naveo da su SAD radile na nalaženju alternativnih dobavljača nafte kako bi se obezbjedila dobra snabdijevenost na globalnom tržištu “crnog zlata” zbog obustave kupovina iz Irana.

“Ubijeđeni smo da možemo da obezbjedimo adekvatno snabdijevanje tržišta. Nastavit ćemo da radimo na tome”, rekao je on.

“Kompanije koje odluče da prekrše sankcije… gonićemo sudskim putem i osiguraćemo da odgovaraju za prekršaje koje počine”, poručio je Pompeo.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj