BIJELA KUĆA DANAS OBJAVILA: Tramp planira Muslimansko bratstvo uvrstiti na listu terorističkih organizacija

Američki predsjednik Donald Tramp namjerava na američki popis terorističkih organizacija uvrstiti Muslimansko bratstvo, navela je danas Bijela kuća, prenosi CNN.

MB u Egiptu smatraju terorističkim i režim predsjednika Abdel Fatah el-Sisija ga se boji nakon što je ono dovelo do vojnog svrgavanja tadašnjeg predsjednika Muhameda Mursija 2013. godine, prenosi Index.hr.

– Predsjednik je razgovarao sa svojom ekipom za nacionalnu sigurnost i čelnicima regije koji su također zabrinuti i ta se ocjena razmatra prema internom procesu – rekla je Sarah Sanders, portparol Bijele kuće.

Sisi ubijedio Trampa

Ta objava stiže tri sedmice nakon što je El-Sisi posjetio Bijelu kuću. Tom prilikom je Tramp pohvalio “jako dobar rad” egipatskog kolege.

Svrstavanje Muslimanskog bratstva na “crnu listu” omogućilo bi Sjedinjenim Državama da uvedu sankcije svakoj osobi ili organizaciji koja je s njima povezana.

Muslimansko bratstvo je došlo na vlast u na prvim slobodnim izborima u modernom Egiptu 2012. godine, godinu dana nakon što je srušen dugogodišnji autokrata Hosni Mubarak. Pokret je sada zabranjen i hiljade njegovih pristalica i veliki broj lidera su u zatvoru, javlja B92.

Svjetske agencije javljaju kako podršku libijskom generalu Haftaru u njegovom obračunu sa ‘ekstremistima’ u Libiji pruža upravo Sisi potpomognut Saudijskom Arabijom koja ne gleda blagonaklono na MB. Agencije su posljednjih dana analizirale i ‘zagonetan’ stav Francuske koja izgleda ne žuri sa osudom Haftarove akcije.

Podsjećanja radi, Muslimansko bratstvo osnovano je 1928. godine u Egiptu na temelju učenja Hassana al-Banne (1906-1949). U vrijeme (1920-ih) kada je MB osnovano islamski svijet je bio u previranju.  Glavni cilj ove organizacije navodno je bila reafirmacija ‘političkog islama i uspostava novog kalifata temeljenog na šerijatu i Kur’anu’, pišu strane agencije.

(Global CIR/CNN/N1/B92/Index)

Pročitajte još:

  1. […] BIJELA KUĆA DANAS OBJAVILA: Tramp planira Muslimansko bratstvo uvrstiti na listu terorističkih org… […]

Komentiraj