ČESTO NA METI TRAMPA: Zamjenik državnog tužioca SAD-a podnio ostavku

Zamjenik državnog tužioca SAD-a, Rod Rosenstein, koji je imenovao specijalnog tužioca Roberta Muellera da istražuje rusko uplitanje u predsjedničke izbore 2016., podnio je u ponedjeljak ostavku, javlja CNN.

Njegova ostavka stupa na snagu 11. maja.

– Mi provodimo zakon bez straha ili naklonosti jer stranačka pripadnost ne utječe na vjerodostojne dokaze, a istinu ne određuje mišljenje većine, napisao je Rosenstein u ostavci. 

– Ignoriramo prolazne smetnje i usredotočujemo našu pažnju na stvari koje su važne jer trajnom republikom ne upravlja promjenjivi ciklus vijesti, dodao je.

Često na meti Trampa

Rosenstein je često bio na meti predsjednika Donalda Trampa, pogotovo nakon što je 2017. zaposlio Muellera.

Ubrzo nakon što je došao na poziciju zamjenika državnog tužioca, Rosenstein je napisao dopis u kojem je kritizirao bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeyja, koji je vodio istragu o uplitanju Rusije u izbore 2016. Comey je ubrzo dobio otkaz, a Rosenstein je za specijalnog savjetnika za nastavak istrage postavio Muellera.

Nakon što je Tramp otpustio Comeyja, Rosenstein je razmišljao o tome da bude ozvučen na sastancima s predsjednikom kako bi snimao razgovore vođene s njim, piše CNN. 

Također, pokušao je regrutirati članove kabineta kako bi zajedničkim snagama, pozivajući se na 25. amandman, Trampa uklonili s predsjedničke pozicije, prenosi Index.hr.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj