ODGOVOR NA KATALONSKI SEPARATIZAM?! Španska desnica u parlamentu: Udaraju po imigrantima i feministicama, ali zato brane borbe bikova

Prije samo godinu dana Voxov prodor bio bi nezamisliv. Na posljednjim općim izborima u lipnju 2016. stranka je privukla beznačajnih 0,2 posto glasova. Glavni katalizator uspona krajnje desnice u Španjolskoj bila su događanja u Kataloniji, odnosno buđenje tamošnjeg separatizma. Rast katalonskog regionalnog nacionalizma uzrokovao je i porast španjolskog nacionalizma.

Fitilj je zapaljen kada je katalonska regionalna vlada, na čelu s Carlesom Puigdemontom, u jesen 2017. godine održala jednostrani referendum o odcjepljenju od Španjolske i nekoliko tjedana potom proglasila nezavisnost.

Kao reakcija na katalonski separatizam španjolske zastave počele su se množiti na balkonima i prozorima širom ostatka zemlje.

Pogrešno upravljanje krizom tada vladajuće Narodne stranke, odnosno tadašnjeg premijera Mariana Rajoya otvorilo je put za rast drugim strankama na desnici i na prostoru desnog centra – prvo Građanima, a zatim Voxu. Katalonska kriza zadala je posljednji udarac hegemoniji Narodne stranke koja je posljednjih 40 godina obuhvaćala cijeli spektar španjolske desnice. Umjereni birači priklonili su se Građanima, a konzervativniji birači prebacili su se u Vox, piše The Guardian.

Voxovo rješenje za najgoru političku i teritorijalnu krizu u Španjolskoj od povratka zemlje demokraciji je jednostavno: suspendirati katalonsku samoupravu ‘do poraza planera državnog udara’ koji se nalaze iza pokreta za neovisnost te zabraniti ‘stranke, udruge i nevladine organizacije koje teže uništenju’ suverenosti i teritorijalnog jedinstva nacije.

Ova ksenofobna nacionalistička stranka sporo je uhvatila korijenje u Španjolskoj. Zapravo se radi o iznenađujućem razvoju situacije za zemlju koja nije imala pravi krajnje desni pokret otkako je režim Francisca Francapropao njegovom smrću 1975. godine.

Konzervativni u pitanjima LGBT prava, pobačaja…

Vox je utemeljen u siječnju 2014. godine, kada su članovi Narodne stranke prevođeni Santiagom Abascalom formirali novu stranku, nezadovoljni onim što su smatrali nejasnim ekonomskim politikama i slabom reakcijom na aktivnosti separatista u Kataloniji i Baskiji.

Stranka dijeli sličnosti s drugim ekstremno desničarskim pokretima u Europi, kao što je Nacionalni front u Francuskoj ili Alternativa za Njemačku (AfD) u Njemačkoj. Vox je antiimigrantski i antimuslimanski pokret skeptičan prema nekim elementima Europske unije. Također je vrlo konzervativan po pitanjima kao što su LGBT prava, pobačaj i feminizam.

Predsjednik Voxa Abascal (43) fokusirao se na pitanja španjolskog identiteta – los españoles primero, lokalnu verziju politike Donalda TrumpaAmerica first. Abascal brani ono što vidi kao kulturnu tradiciju pod opsadom, kao što su borbe s bikovima, piše portal Vox. Platforma stranke naglašava ideju o centraliziranijoj španjolskoj državi u odnosu na sadašnji sustav 17 autonomnih regija. To je plan što bi promijenio ustavnu strukturu koja postoji otkada je Španjolska postala demokratska 1978. godine.

Prikaži sliku na Twitteru

Isprva nitko nije ozbiljno shvatio Vox, a ksenofobna retorika nije imala prolaz u Španjolskoj, kao što se to dogodilo drugdje u Europi. Mnogi smatraju da je Voxova poruka odbijala Španjolce upravo zbog toga što ih podsjeća na Franca i njegovu 40-godišnju diktaturu, koja je Španjolsku držala u izolaciji sve dok nije pristupila Europskoj uniji sredinom 1980-ih. To nije toliko davno za mnoge Španjolce.

Rast na antimigrantskoj politici

Španjolska je doživjela nagli porast broja migranata u 2018. godini postavši primarna točka dolaska ljudi koji putuju morem u Europu iz mjesta u Africi i na Bliskom istoku. U kombinaciji s još uvijek visokom nezaposlenošću u zemlji i problemom Katalonije, možda je to učinilo Voxovu antimigrantsku poruku mnogo privlačnijom, posebno u mjestima u priobalju, koja imaju nesrazmjerno velik broj migranata.

Veliki Voxov proboj dogodio se u prosincu 2018. godine, kada je osvojio 12 mjesta u regionalnoj vladi Andaluzije u južnoj Španjolskoj – jednoj od onih obalnih regija koje su imale više migracija te tradicionalnom uporištu socijaldemokrata iz PSOE-a. Vox je formirao vladu s drugim desnim strankama, a nedjeljni uspjeh na izborima samo je potvrda njihova uzleta.

Uspjeh Voxa, kako ističe The Guardian, ‘okončao je četiri desetljeća španjolske izuzetnosti i pokazao da je istekao imunitet zemlje u odnosu na ekstremnu desničarsku politiku’.

(Global CIR/Tportal/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj