SLJEDEĆI SAMIT U PARIZU! Vučić: Vidjeli smo šta se krije ‘ispod žita’; Thaci: Pomirenje nemoguće dok Srbija i BiH ne priznaju Kosovo

Nakon dugih pet sati završeni su razgovori u Berlinu čiji su glavni akteri bili lideri Zapadnog Balkana, a pod okriljem Njemačke, Francuske i Evropske unije. Nakon Berlina najavljeni su novi sastanci u Parizu 1. juna ove godine.

Sastanak koji je počeo u 17:30 sati završen je u 23 sata, a i tokom pauze su razmjenjivana mišljenja te obavljene konsultacije sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, predstavnicima EU Federicom Mogherini i Jean-Claude Junckerom. Svoje stavove iznijeli su i premijer Hrvatske Andrej Plenković i Slovenije Marjan Šarec.

Radna večera produžena je, prema pisanju prištinskih medija, znatno preko predviđenog vremena, jer je francuski predsjednik Emmanuel Macron, kako navodi Koha, insistirao na napretku na Zapadnom Balkanu ka EU.

Vučić i Brnabić shvatili šta se krije ispod žita?

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj se navodno našao pod snažnim pritiskom da ukine carine na robu iz Srbije i BiH, kao preduslovom za nastavak dijaloga.

S obzirom da je glavna tema berlinskih razgovora bio odnos Beograda i Prištine, Vučić je nakon sastanka kazao da je bilo teško u odnosu za stolom gdje je devet zvaničnika bila za nezavisno Kosovo, a samo jedan protiv.

“Situacija u kojoj imate odnos devet naprema jedan za nezavisno Kosovo i jednog aktera koji se tome protivi, onda tom jednom nije lako i teško da može izgledati dobro. To je bila moja primjedba. Ali borili smo se”, rekao je Vučić nakon sastanka.

On je naveo da su on i premijerka Srbije Ana Brnabić razumjeli “ono što se inače krilo ispod žita”.

“Iznenadila nas je oštrina kojom su govorili Albanci sa Kosova, posebno o Republici Srpskoj, o čemu je govorio i Zvizdić”, rekao je Vučić i otkrio da se nastavak razgovora o dijalogu može očekivati u Parizu početkom juna.

Thaçi je pred liderima Europske unije ponovio svoj stav kako se u rješavanje problema na jugoistoku Europe moraju uključiti Sjedinjene Države, “jer nema dogovora bez Washingtona”, iako nije izravno optužio EU da je “preslaba i razjedinjena”, što je jasno izrekao samo nekoliko sati pred okupljanje lidera.

Pomirenje nemoguće dok Srbija i BiH ne priznaju Kosovo

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je na Samitu u Berlinu da je pomirenje u regionu nemoguće dok Srbija i BiH ne priznaju nezavisnost Kosova. “Pomirenje će biti nemoguće za onoliko vremena za koliko Srbija i BiH ne budu priznale nezavisnost Kosova. Njemačka i Francuska imaju mogućnost i liderstvo za podsticaj na tako smjele odluke”, napisao je Thaci na Facebooku poslije razgovora u Berlinu.

On je ocijenio da jedna od prvih odluka EU treba da bude odluka o liberalizaciji viza za građane Kosova, prenosi b92.

“Kosovo je nepravedno ostala jedina izolovana zemlja u Evropi. Građani Kosova su najevropskiji narod u regionu i potpuno je nepravedno da se nastavi diskriminacija”, naveo je Thaci.

Kosovski predsjednik je dodao da je na skupu u Berlinu ocijenio da su odnosi u regionu na najnižem nivou i da je u takvim okolnostima mnogo dobrih inicijativa Berlinskog procesa ostalo neostvareno.

“Ova loša situacija se ne može prevazići samo apstraktnim izjavama i obećanjima. Potrebne su smjele i strateške odluke država regiona koje se neće dogoditi dok nema smjelih i strateških odluka od strane EU i država članica”, ocijenio je Thaci.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj