ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BiH U ZVANIČNOJ POSJETI TURSKOJ! Erdogan s Dodikom i Džaferovićem: Snažno podržavamo put BiH ka članstvu u NATO-u

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je nakon sastanaka sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem da Turska snažno podržava euroatlantske integracije BiH, a posebno učlanjenja naše države u NATO savez te da je potrebno što prije formirati vlast.

“Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku u Ankari ugostiti članove Predsjedništva BiH. Tokom ove njihove prve službene posjete van BiH, jedan od članova Komšić nije s nama zbog zdravstvenih problema i želim mu što brži oporavak”, rekao je Erdogan.

On je čestitao zbog, kako je naveo, demokratske zrelosti na posljednjim izborima. 

“Želimo da se što prije formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i da će se lideri što prije fokusirati na proces reformi, integracije BiH u euroatlantske institucije i učlanjenju u NATO za šta Turska pruža veliku podršku”, izjavio je Erdogan.

Lider Turske je kazao da BiH predstavlja pravi mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velike važnosti za mir u cijeloj Evropi, a ne samo na Balkanu.

“Naši odnosi s BiH uvijek predstavljaju prioritet. Imali smo veoma konstruktivne konsultacije i razmotrili korake za unapređenje već izvanrednih odnosa koje posjedujemo. Potvrdili smo da će Turska nastaviti ulagati napor za stabilnost BiH u svakom pogledu, jačanju ekonomske saradnje što će doprinijeti unutrašnjoj političkoj situaciji i napretku društva”, dodao je.

Erdogan je kazao da je danas potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini što će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu eura.

“Autoput Sarajevo – Beograd će doprinijeti razvoju cijele BiH. Zato smo danas potpisali i Memorandum o razumijevanju. Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo podsticati privatne kompanije da posluju i ulažu u BiH. Radimo na jačanju veza na polju kulture i ljudskih odnosa”, izjavio je.

Predsjednik Turske je kazao da je sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, a posebno o razvoju regionalne saradnje na Balkanu. 

“Što se tiče trilateralnih odnosa BiH, Turske i Srbije istakli smo da želimo ostvariti i te sastanke što prije.”

Za kraj je kazao da BiH zauzima posebno mjesto u srcima ljudi u Turskoj.

“Zbog toga ulažemo napore da doprinesemo rješavanju svih problema s kojima se susreće BiH, kao da se radi o našim ličnim problemima. Nastavit ćemo pružati svaku vrstu podrške i pomoći BiH”, zaključio je Erdogan.

Dodik: Zadovoljstvo je biti u Ankari, razgovori s Erdoganom su bili iscrpni i korektni

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom poručio je da je ovo bila jedinstvena prilika za razgovor o saradnji Turske i BiH koja je i sada odlična.

“Izrazili smo zahvalnost što smo imali priliku budemo ovdje i svjedočimo visokom razumijevanju u raznim segmentima naše saradnje. Razgovori su bili iscprni i korektni. BiH i Turska na bilateralnom planu nemaju otvorenih pitanja, a imaju najveći broj bilateralnih sporazuma. Očekujemo da završimo i druge protkole, kao što su oni na polju energetike”, rekao je Dodik.

On se zahvalio na Erdoganovom podsticaju da već danas bude finaliziran i potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, kao i Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Sarajevo – Beograd.

“Zadovoljstvo mi je da sam upravo ja sa predsjednikom Erdoganom potpisao odredbe tog sporazuma koji omogućava povećanje trgovinskih odnosa BiH i Turske. U više navrata sam čuo od Erdogana da to bude međudržavni projekat. Time su ojačani naši odnosi. Potpisali smo i prvi formalni dogovor o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd, što je šansa za razvoj cijelog regiona, ali i Turske”, kazao je.

Dodik je poručio i za podršku pri formiranju vlasti u BiH, koja, kako je naveo korespondira i sa potrebama same BiH, a zatim se osvrnuo i na put BiH ka NATO-u.

“Turska podržava eurotatlantski put BiH, jer je i sama članica NATO saveza. Ali želim izraziti zadovoljstvo što je Erdogan čuo naše razlike u pogledu pristupa koji imamo u BiH i zbog čega se to dešava. Neophodno je što prije forirati vlast kako bi nastavili saradnju, ali i kako bi omogućili s nastavkom realizacije bitnih pitanja, kao što je i saradnja s NATO-om. A što se tiče o članstvu u NATO, to je javnosti poznato s obzirom na razlike koje imamo u BiH”, zaključio je Dodik.

On je istakao da je veoma važno i pitanje uključivana BiH u projekat “Turskog toka” koji povezuje izvore gasa preko Turske, Zapadnog Balkana do zapadne Evrope. Erdogan je članovima Predsjedništva BiH dao upute kako se BiH može kretati na tom putu.

‘Merhaba asker’

Podsjećamo, nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, tokom koje je Dodik počasnu gardu pozdravio na turskom jeziku s “merhaba asker” počeo je danas sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon čega će biti održan i sastanak delegacija Turske i BiH.

Prethodno su se članovi Predsjedništva poklonili prvom predsjedniku moderne Republike Turske Mustafi Kemalu Ataturku u mauzoleju koji se nalazi u glavnom gradu, a njegov obilazak je nezaobilazni dio protokola posjete svih stranih delegacija Turskoj.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj