KUBANSKA KRIZA 2:0? Američki kongresmen: Ako Madurov režim opstane, Rusija će postaviti nuklearne rakete u Venecueli

Rusija bi mogla da postavi nuklearne rakete u Venecueli ako Madurov režim opstane, rekao je američki kongresmen Mario Diaz-Balart u intervjuu za “Fox News” nekoliko sati nakon što su počeli novi sukobi u toj zemlji, piše Blic.

Slikovni rezultat za cuban crisis in venezuela nuclear bombs russia

Komentirajući najavu američkog sekretara Mikea Pompea da je vojna intervencija u Venecueli moguća ako se kriza produbi, Diaz-Balart je rekao da će “vrata biti otvorena za Ruse, Kineze i druge da povećaju svoje aktivnosti protiv američke nacionalne sigurnosti”.

Čak je i Hezbollah u Venecueli?

Slične tvrdnje iznosio je i ranije kada je izjavio da su Rusi, Kinezi, Iranci, pa čak i Hezbollah, već uveliko u Venecueli, kao i da bi mogli da iskoriste tu zemlju kao “platformu za napade na SAD”.

Na pitanje novinara “Fox News” da li vjeruje da bi Vladimir Putin mogao da izvrši invaziju na SAD, Diaz-Balart rekao je kako “najbliže što je svijet bio nuklernom ratu dogodilo se jer su Rusi postavili nuklearne rakete na Kubi”.

Na dodatno pitanje da li pokušava da kaže da će Rusija rasporediti nuklerne rakete u Venecueli, Diaz-Balart je odgovorio: “Smatram da su već tamo”.

Ova izjava podigla je mnogo bure na društvenim mrežama, ali niko od zvaničnika nije se oglasio. Ni sam Diaz-Balart nije želio da dodatno prokomentira svoje tvrdnje ili iznese dokaze za njih. 

Na suprotnim stranama

Eminentni “New York Times” pokušao je da ga kontaktira i dobije pojašnjenje na šta je tačno mislio, da li su “Rusi tamo” ili su “nuklearne rakete tamo”, ali on nije odgovarao na pozive.

Iako nema dokaza za ovu tvrdnju, ovo nije prvi put da se podrška koju Vladimir Putin pruža Venecueli i Nikolasu Maduru (Nicolas) poredi sa najkritičnijim trenutkom Hladnog rata, tačnije situacijom iz 1962. godine kada je SSSR rasporedio nuklearne projektile na Kubu.

U Venecueli SAD i Rusija stoje na suprotnim stranama – Vašington podržava opozicionog lidera i samoprozvanog predsjednika te zemlje Juana Guaida, dok Moskva podržava Nikolasa Madura i njegov režim.

Dramatični događaji u ovoj naftom bogatoj zemlji posljednjih nekoliko dana dodatno su podgrijale tenzije između Rusije i SAD. 

Washington je prvog dana protesta objavio da je Rusija ubijedila Madura da pobjegne u Havanu, iako ga je na aerodromu čekao spreman avion. Ove navode Ministarstvo vanjskih poslova Rusije odbacilo je navodeći da je riječ o “informacionom ratu”.

(Global CIR/Blic)

Objavljeno u:

Komentiraj