UZNEMIRUJUĆI TRENDOVI: Više od polovine ispitanih Austrijanaca ne zna ništa o Holokaustu

Više od polovine Austrijanaca ne zna da je šest miliona Jevreja ubijeno tokom Drugog svjetskog rata, rezultati su istraživanja.

Prema rezultatima istraživanja, od 1.000 ispitanih Austrijanaca njih 56 odsto nije znalo broj ubijenih. Svjesnost o Holokaustu je i manja među mlađim osobama pošto 58 odsto njih nije znalo da je šest miliona Jevreja ubijeno.

“Primjetni su uznemirujući trendovi nedostatka znanja o Holokaustu”, rekao je zvaničnik Julijus Berman iz organizacije “Konferencija jevrejskih materijalnih dokaza protiv Njemačke” koja je naručila anketu.

Četvrtina ispitanih odgovorila je da je ubijeno milion ili manje Jevreja. Devet odsto mladih ističe da je “pretjeran” broj ubijenih Jevreja tokom Holokausta.

Oko 42 odsto ispitanih nije znalo za koncentracioni logor Mathauzen nedaleko od Beča gdje je ubijeno najmanje 90.000 osoba, prenosi “Politico”.

Samo četvrtina ispitanih znalo je za Dahau, a samo tri odsto imenovalo je Bergen-Belzen i Treblinku. Više od trećine nije znalo da se Holokaust dešavao i u Austriji.

Znatna većina ispitanih – 68 odsto smatra da je Austrija žrtva i počinilac Holokausta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj