BOŠNJACIMA JE PRIORITET MAP! Dodik: Izgubio sam optimizam da će Vijeće ministara brzo biti formirano

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je za RTRS da nije optimista da će u skorije vrijeme biti formiran Savjet ministara.

Dodik je naglasio da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odmah na početku razgovora rekao da u BiH treba formirati vlast.

“Ne želimo da vršimo pritisak ni na koga. Mi iz Republike Srpske nemamo nijedan uslov za formiranje zajedničkih institucija. Veoma smo dobro razumjeli poruku Evrope da se mora formirati vlast, ne samo na zajedničkom nivou, nego i u entitetima, kako bi se kako bi se dalje išlo ka statusu BiH. To je naš prioritet za razliku od Bošnjaka kojima je to MAP”, naglasio je Dodik.

On je istakao da nije optimista da će u skorije vrijeme biti formiran Savjet ministara i da je taj optimizam izgubio još u Briselu. Tada su, kaže, molili ljude iz EU da BiH omoguće kretanje ka članstvu u EU i da se u okviru sadašnjih kapaciteta dođe do izrade mišljenja.

“Tada su nam rekli: riješite pitanje rominga, visokog obrazovanja i formirajte vlast i nikakvog problema neće biti. To Evropa i danas govori. Vjerovao da nakon našeg boravka u Briselu, da je do termina dolaska predstavnika Johannesa Hahna u BiH sasvim dovoljno vremena da se formira Savjet ministara. Kako je taj termin propao, ja više nemam optimizma. Srpska strana nema ni jedan uslov i ako nas pozovu isključivo da formiramo vlast, mi ćemo doći ali više nema potrebe da razgovaramo na tu temu”, ističe Dodik.

Na konstataciju da je nakon sastanka turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da Turska podržava evroatlantske integracije, odnosno put ka NATO-u, Dodik je rekao da je za sada prihvatljiva tek saradnja sa ovim savezom.

“Mislim da to predsjednik Erdogan razumije jer je to i logično jer je Turska zemlja članica tog saveza i zastupa učlanjenje u NATO. S naše strane postoji problem zbog niza razloga koje smo dosad iznijeli i da ne možemo da prihvatimo institucijalnu vezanost za NATO. Dovoljan je oblik saradnje koji do sada imamo, a ono je vezano za partnerstvo za mir”, rekao je Dodik.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj