NAKON SAMITA U BERLINU! Zaev: Na ljeto početak pregovora sa EU?

Ovog ljeta u junu ili julu Sjeverna Makedonija će dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora sa EU, izjavio je u premijer Zoran Zaev.

Reforme su u potpunosti sprovedene, rekao je on odgovarajući na pitanje o izgledima zemlje da dobije datum za otvaranje pregovora u junu, nakon izvještaja Evropske komisije o napretku, ili na jesen uzimajući u obzir majske izbore za mjesta u Evropskom parlamentu.

Prema njegovim riječima, Prespanski sporazum i drugi pozitivni pomaci predstavljaju ozbiljan podsticaj za zemlju da dobije ono što može.

“A ono što ćemo dobiti je datum za početak pregovora sa EU”, izjavio je Zaev.

Izbori za Evropski parlament završavaju se 26. maja. EU će objaviti svoj izvještaj o napretku Sjeverne Makedonije 29. maja. Onda će ići na usvajanje u nacionalne parlamente zemalja članica, prenosi MIA.

Svako eventualno odlaganje odluke o otvaranju pregovora moglo bi se desiti samo zbog izbora za Evropski parlament, napomenuo je Zaev.

Sa samita Zapadnog Balkana u Berlinu, kaže, vratio se kao optimista.

“Iako je fokus bio na pronalaženju načina da se deblokira dijalog Beograd-Priština, svaka diskusija je počela i okončana Prespanskim sporazumom, kao primjer kako su Makedonija i Grčka zatvorile svoj spor”, rekao je Zaev.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj