DANAS SVEČANO OTVARANJE: Pogledajte kako izgleda obnovljena Aladža džamija u Foči

Svečano otvorenje Aladža džamije u Foči bit će upriličeno danas, a jučer su obavljeni posljednji sitni radovi kako bi sve bilo spremno na vrijeme.

Aladža džamija sagrađena je polovinom 16. stoljeća i jedna je od najstarijih u BiH. Ova džamija predstavlja jedan od najvrijednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu.

Šest umjetnika iz Turske je radilo na uređenju murala koji krasi obnovljenu Aladža džamiju. Pored džamije su izloženi njeni porušeni dijelovi koji se nisu mogli iskoristiti prilikom rekonstrukcije.

Aladža ove godine obilježava 470 godina od izgradnje. Srpske vlasti su 1992. godine minirale Aladžu džamiju, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima. 

Medžlis Islamske zajednice Foča je u gradu do 1992. godine imao 12 džamija. Sve su porušene, minirane, a njihovi ostaci su uklonjeni. Trenutno se pred sudom BIH vodi proces protv vojnika nekadašnje vojske Republike Srpske Gorana Mojovića zbog rušenja Aladža džamije.

Danas se u Foči očekuje nekoliko hiljada gostiju i zvaničnika. Svečanost otvorenja Aladža džamije počinje u 11 sati, a Bosanci i Hercegovci ovaj događaj moći će pratiti i zahvaljujući specijalnom programu BHRT-a koji će direktno prenositi ceremoniju otvaranja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj