ŠEF FRANCUSKE DIPLOMATIJE: Evropa neće dozvoliti da je Brexit uvuče u svoj vrtlog…

Šef francuske diplomatije Jean-Yves Le Drian ocijenio je u Firenci da Evropa ne može da prihvati da je istupanje Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (Brexit) uvuče u vrtlog.

“I dalje sa Britancima tražimo najbolje rješenje ali ne možemo da prihvatimo da Brexit uvuče cijelu Evropsku uniju u svoj vrtlog”, rekao je Le Drian koji u Firenci učestvuje na godišnjoj konferenciji o Uniji.

Francuski ministar je dodao da nije riječ o usvajanju bilo kakvog “kaznenog stava” prema Velikoj Britaniji, već je odgovornost EU da djeluje na taj način da odlazak te zemlje ne oslabi kapacitete Unije u donošenju odluka, prenosi Beta.

Lažna obećanja

Prema njegovim riječima, britanski narod osjeća “iza laži i lažnih obećanja”, neizvjesnost i strah za budućnost, a Velika Britanija treba da bude odgovorna za svoju “bolnu odluku”.

Le Drian je rekao da rastući populizam u Evropi treba shvatiti kao simptom duboke slabosti i jaza između institucija i građana, čime se stvara nejednakost u društvu.

“Prijetnje terorizma, mogući trgovinski rat, klimatske promjene i briga o razvoju digitalizacije predstavljaju elemente zabrinutosti. Odbacivanje tih zabrinutosti i povlačenje u sebe ne predstavljaju rješenje problema, već oduzimanje oruđa koji nam je najpotrebniji u suočavanju s tim izazovima”, rekao je francuski ministar.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj