OTVORITE IM SRCA I DOMOVE! Papa apelovao na Bugare da prime migrante

Papa Franjo apelovao je danas na Bugare da otvore srca i domove migrantima. Papa je tokom posjete Sofiji rekao je da bi zemlja kao što je Bugarska, koja zbog migracija gubi vlastitu populaciju, trebalo da razumije sile koje tjeraju ljude da napuste svoju otadžbinu. 

Papa je predložio Bugarskoj da prizna da migranti koji dolaze u njihovu zemlju bježe od rata, sukoba i siromaštva kako bi našli novi siguran život i nove mogućnosti, prenio je AP. 

On je apelovao na vlasti da “ne zatvaraju oči, srca i ruke onima koji im kucaju na vrata”. 

Bugarska Vlada zatražila je od EU da zatvori granice za migrante, a već je “zapečatila” granicu s Turskom ogradom s bodljikavom žicom. 

Po dolasku u Sofiju, premijer Bojko Borisov ponudio je papi čašu jogurta, kao poseban poklon i tradicionalno piće Bugarske. 

Borisov je nakon sastanka s papom rekao da mu je ranije poglavar Rimokatoličke crkve prenio da je prvi put čuo za Bugarsku u vrijeme djetinjstva u Argentini kada mu je baka dala bugarski jogurt.

Osim jogurta, papa je dobio i pravoslavnu ikonu i tradicionalnu episkopsku odeždu. 

“Veoma sam sretan što smo dočekali čovjeka koji je simbol vjere u svijetu. Molitve pape za mir su veoma važne za naš region, koji se prostire od Ukrajine na istoku do zapadnog Balkana”, rekao je premijer Bugarske. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj